Nabídky na výběr poplatků očekává ČT do konce ledna

Praha - Termín pro odevzdání nabídek na správu a výběr koncesionářských poplatků České televize uplyne 31. ledna příštího roku. Tendr v hodnotě více než jedné miliardy korun vypsala televize v polovině září. Vzbudil ovšem velké výhrady některých členů Rady ČT či odborů a počátkem října byl na žádost rady pozastaven. Termín pro otevření obálek s nabídkami byl dosud odročen na neurčito.

„Z hlediska zákona, když Česká televize vypíše nějaké výběrové řízení, tak musí dát termín otevírání obálek,“ řekl předseda Rady ČT Jiří Baumruk. Předpokládá přitom, že Rada ČT do té doby doporučí, zda se má v tendru pokračovat, nebo nikoliv. „Uvidíme, co dostaneme za podklady od dozorčí komise,“ řekl Baumruk.

Tendr je kritizován především kvůli tomu, že se ČT pokouší převést správu poplatků na jinou firmu, a ztratí tak část svých příjmů. Nezávislá odborová organizace ČT v Praze dokonce tento čtvrtek požádala policii o jeho prošetření. „Jsme přesvědčeni o tom, že instituce veřejné služby musejí jít v transparentnosti s nakládáním s veřejnými financemi příkladem,“ uvedl její výkonný výbor v tiskové zprávě. Nesmí podle něj existovat ani náznak podezření, že s prostředky koncesionářů bylo naloženo nehospodárně či dokonce v rozporu se zákonem.

Vedení České televize pochyby, které okolo tendru panují, odmítá. „Odbory se obrátily na policii dříve, než si ověřily, zda jsou spekulace v médiích pravdivé,“ okomentoval iniciativu odborů mluvčí ČT Ladislav Šticha. Soutěž byla podle něj vyhlášena naprosto v souladu se zákonem a šetření policie může jen potvrdit, že obavy odborářů jsou neoprávněné. Generální ředitel Jiří Janeček prý navíc odborům nabídl, aby měly své zástupce u všech výběrových komisí, které v ČT vyhodnocují veřejné soutěže. Ty však prý dosud své zástupce nenominovaly.

Výběrové řízení je podle Štichy v této chvíli pouze informativní a má dát odpověď na otázku, zda existuje firma, která by dokázala spravovat a vybírat televizní poplatky efektivněji než dosud. „Pokud žádná nabídka výhodnější nebude, nevybere se žádný vítěz,“ uvedl Šticha.