Jaké plány má kandidát na ředitele ČT Petr Dvořák?

Praha – Události, komentáře nabízejí tento týden rozhovory s pěticí kandidátů na generálního ředitele České televize. Všichni budou dotazováni na 4 základní okruhy. Kandidáti jsou zváni v abecedním pořadí, jako druhý do studia zavítal Petr Dvořák. Sedmačtyřicetiletý rodák z jižních Čech vystudoval technickou kybernetiku ČVUT, koncem devadesátých let nastoupil do finanční skupiny Petra Kellnera PPF. Veřejně známým se stal v roce 2003, kdy ve funkci generálního ředitele televize Nova vystřídal Vladimíra Železného. Od července do listopadu 2010 působil jako viceprezident mediální skupiny CME (vlastník Novy).

1. Rozvoj České televize – vize pro ČT a naplňování veřejné služby

Česká televize podle Dvořáka kromě sledovanosti ztrácí ve čtyřech oblastech. „Diváci přestávají rozlišovat kvalitu, kterou by měla přinášet prostřednictvím všech svých pořadů. Ztrácí (také) respekt, což se odráží v tom, že diváci přestávají sledovat zpravodajské pořady, hlavně na ČT1. Ztrácí odvahu a bojí se experimentovat. Ztrácí i kreativitu a v posledních letech nepřináší žádné nové, objevné formáty nebo pořady.“

Podle Dvořáka je propříště nutné zohledňovat diváckou atraktivitu v kombinaci s vysokou kvalitou produkovaných pořadů, přičemž právě kvalita by měla být stále zohledňována. „V řadě případů se stává, že tvůrci preferují atraktivnost,“ konstatoval Dvořák.

Sledovanost by tak podle něj neměla být naprostou prioritou, ale jen jedním z hledisek. „Sledovanost je pouze jedním z parametrů, který je důležité sledovat, a navíc je to parametr, který má pro různé typy pořadů různou váhu,“ upozorňuje na rozdílné předpoklady, které s sebou nesou například pořady pro děti nebo menšiny.

Dvořák chce také nastolit otevřenou a transparentní komunikaci uvnitř i vně ČT a podporovat zavádění novinek a trendů.

2. Budoucnost jednotlivých programových okruhů

Za vlajkovou loď České televize označuje někdejší šéf Novy ČT1. „Zatímco všechny ostatní programy jsou zaměřené na úzké divácké skupiny a jsou to výběrové kanály, tak ČT1 by měl být kanál, který oslovuje nejširší diváckou veřejnost. Měla by ukazovat tu nejlepší dramatickou tvorbu, to nejlepší ze zpravodajství, měla by přinášet ty nejlepší dokumenty, zkrátka 'Crème de la crème',“ popsal svou vizi Dvořák. Momentálně je totiž profil ČT1 nejasný a spíše na sestupu.

To se podle něj projevuje zejména v propadu diváckého zájmu o hlavní zpravodajskou relaci Události. Ty podle něj potřebují razantní změnu formátu a výrazné posílení novinářského a editorského týmu. Právě Události jsou pak podle Dvořáka případ, kde je potřeba o vyšší sledovanost usilovat. „Jestliže chce Česká televize vytvářet takové zpravodajství, které by mělo být alternativou ke komerčnímu zpravodajství, pak by jejím cílem mělo být i to, že jím osloví maximální počet diváků.“

Jasněji definovat by se podle Dvořákovy koncepce měla i ČT2, na ČT4 by mohly přibýt pořady o zdravém životním stylu. Kandidát navrhuje také zřízení nového nízkorozpočtového terestrického kanálu ČT3 zaměřeného na oblast pořadů pro děti a vzdělávacích pořadů.

3. Financování České televize

Česká televize v letošním roce hospodaří se 7 miliardami a dvěma sty miliony korun. Dvořák chce trvale snížit režijní náklady ve výši 7 až 10 procent, o 4 až 6 procent chce redukovat náklady osobní. V každé kategorii to znamená úsporu 100 milionů korun.

Propouštět se ale nechystá. „Propouštění zaměstnanců je až ten poslední krok. Důležité slovo je nastavení správných pracovníků pro správná pracovní místa. V oblasti televizních profesí bych vůbec nešel do masového propouštění, ale spíš bych se snažil hledat pro lidi uplatnění někde jinde v rámci organizace nebo nastavit jejich rekvalifikace, protože do těchto lidí už investovala ČT spoustu peněz a byla by velká chyba se jich zbavovat.“

Vybírání koncesionářských poplatků považuje za relativně efektivní, ale chtěl by ho ještě více centralizovat uvnitř České televize.

4. Specifika konkrétních kandidátských projektů

Dvořák odmítá, že by jeho působení na Nově mělo negativně ovlivnit výkon funkce v České televizi a nehrozí tak podle něj ani zrušení investigativního pořadu Reportéři. Obavy panovaly zejména proto, že za Dvořákova působení na Nově skončil obdobný pořad Na vlastní oči. „Pořad Na vlastní oči se zrušil sám, protože tak, jak fungoval, se poměrně vyžil a jeho sledovanost prudce klesala, ale nezvyšovala se jeho ekonomická návratnost. Týmu jsme dali prostředky i čas na to, aby formát reformátoval, a po dobu tři čtvrtě roku se jim to nepodařilo,“ uvedl Dvořák.

Pozornost médií vzbudila i jeho dnešní schůzka s premiérem Petrem Nečasem. „Chtěl vědět, co jsou hlavní zásady, na kterých bych chtěl stavět svou případnou aktivitu v České televizi, a proč si myslím, že jsem ten nejlepší,“ uvedl Dvořák. „Šel jsem na tu návštěvu, stejně jako jsem se setkal s řadou dalších lidí, kteří jsou v Poslanecké sněmovně. Setkal jsem se i s řadou oficiálních zástupců jiných parlamentních stran,“ dodal.

Petr Dvořák vystudoval ČVUT a v roce 1989 zažádal o členství v KSČ. Za handicap ale své zdejší působení nepovažuje. „Kádrování už je dávno za námi. V té době to pro mě možná byla veliká chyba, ale to, že jsem to udělal a že jsem z té lodi rychle vystoupil, svědčí o tom, že jsem si rychle uvědomil, jakou chybu dělám. Dodnes mi to dává zpětně velký vykřičník.“

Koncepci rozvoje České televize, kterou Radě ČT předložil Petr Dvořák, si můžete prostudovat zde. Dvořákův motivační dopis zde.

Události, komentáře s Petrem Dvořákem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod