Zemřela herečka Jana Šulcová

Zemřela herečka Jana Šulcová (zdroj: ČT24)

Ve věku 76 let v pátek v podvečer zemřela herečka Jana Šulcová. Na svém facebookovém profilu o tom informovala její dcera Rozálie Víznerová. V 70. a 80. letech si Šulcová získala popularitu díky televizním seriálům Byl jednou jeden dům a My všichni školou povinní, výraznou úlohu dostala i v komedii S tebou mě baví svět.

„Právě do hvězdného nebe odešla úžasná žena a naše maminka Jana Šulcová,“ napsala dcera Jany Šulcové a Oldřicha Víznera Rozálie Víznerová na svůj facebookový profil.

Šulcová se narodila 12. února 1947 v Praze. Jako dítě chodila do Dismanova rozhlasového dětského souboru a na gymnáziu se svým spolužákem Vítězslavem Jandákem začala hrát divadlo. Vystudovala DAMU a ještě za studií se stala členkou Městských divadel pražských.

Za kamerou se objevila velmi brzy. Velký prostor ji v sedmdesátých letech nabídly televizní seriály, například Byl jednou jeden dům nebo Nejmladší z rodu Hamrů. Kromě psychopatické narkomanky v televizní hře Panenka hrála Šulcová většinou kladné postavy, zejména mladé matky.

13. komnata Jany Šulcové (zdroj: ČT24)

Šulcová se provdala za svého spolužáka z DAMU Oldřicha Víznera, narodily se jim dvě dcery.  Po rozvodu koncem osmdesátých let a úbytku hereckých příležitostí po roce 1989 se Šulcová potýkala se závislostí na alkoholu a antidepresivech. „Tehdy zaťukal na dveře ďábel, který se jmenuje alkohol,“ vzpomínala ve 13. komnatě v roce 2007.

Následoval boj s těžkou nemocí. Problémy však překonala a vrátila se do divadla i před filmovou a televizní kameru. Výraznější příležitost jí poskytl režisér Ondřej Trojan v Občanském průkazu, kde hrála ředitelku školy. A poté také Jan Prušinovský ve filmu Kobry a užovky. 

Události, komentáře: Zemřela herečka Jana Šulcová (zdroj: ČT24)

Herec Novotný: Šulcová byla mimořádně silným člověkem

„Městská divadla pražská byla prý proslulá tím, že kromě jiného tam byly krásné ženy. (…) Když angažovali Janu Šulcovou, tak ta to doklepla, protože to byla opravdu překrásná mladá dívka,“ vzpomínala v Událostech, komentářích herečka Libuše Švormová. „Ale ona byla i dobrá herečka a kromě toho měla ohromný smysl pro humor.“

Když režisér potřeboval do filmu či seriálu hezkou a mladou matku, tak dle Švormové zavolal právě Janě Šulcové. „Ona sama ke svým dcerám měla výborný vztah. Takže myslím, že kromě všeho ostatního byla i dobrá máma,“ poznamenala.

Podle herce Pavla Novotného byla Šulcová výbornou herečkou a mimořádně silným člověkem. „Několikrát v životě se musela vypořádat s velmi těžkými chvílemi,“ uvedl. „Pro mě je tady Jana Šulcová dál,“ řekl také.

  • 18:25 Po stopách hvězd
  • 21:30 Kotva u přívozu