Šéfdirigentem Vídeňských symfoniků bude Čech Petr Popelka

Šéfdirigentem Vídeňského symfonického orchestru bude od sezony 2024/25 na pět let český dirigent a skladatel Petr Popelka. Ten je v současnosti druhou sezonu šéfdirigentem Symfonického orchestru Českého rozhlasu. „Stát se šéfdirigentem Vídeňských symfoniků je splněný sen,“ napsal Popelka na svých internetových stránkách.

Vídeňské filharmoniky vnímá Popelka jako „ztělesnění Vídně“. Vídeňský orchestr vyzdvihuje také pro jeho „moderního a průkopnického ducha“, ať už jde o výběr repertoáru, nebo roli orchestru ve společnosti.

Intendant Jan Nast na webu orchestru uvedl, že při výběru nového šéfdirigenta bylo důležité najít někoho, kdo by s Vídeňskými symfoniky uvedl „v život společné vize“. Nápovědou, že Popelka by byl správnou volbou, se stalo provedení První symfonie Gustava Mahlera.

„Bylo pro mnohé hudebníky – a ostatně i pro mě osobně – nezapomenutelné, najednou jsme všichni cítili, že ve vzduchu visí něco jedinečného. Spolupráce s Petrem Popelkou je inspirativní, plodná, vždy založená na dialogu a vyznačuje se neochvějným společným tvůrčím nadšením,“ ocenil Nast.

Musíme hrát hudbu dneška

Vedle děl od Roberta Schumanna, Gustava Mahlera nebo Arnolda Schönberga se chce zaměřit na tvorbu mladých skladatelů. „Žijeme v dnešní době a musíme hrát hudbu dneška,“ řekl Popelka. Jako pověřený šéfdirigent povede Vídeňské symfoniky už od sezony 2023/24 mimo jiné v novém nastudování Švandy dudáka. 

V uplynulých letech působil u orchestru NDR Elbphilharmonie v Hamburku. Později se stal šéfdirigentem Norského rozhlasového orchestru v Oslu a také hlavním hostujícím dirigentem Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Popelka na postu šéfdirigenta Vídeňského symfonického orchestru vystřídá Kolumbijce Andrése Orozca-Estradu, jemuž se vedení tohoto hudebního tělesa rozhodlo neprodloužit smlouvu. Orchestr v minulosti řídili Herbert von Karajan nebo Wolfgang Sawallisch.