Američtí scenáristé vstoupili do stávky. Může to ochromit tamní filmový průmysl

Horizont ČT24: Hollywoodští scenáristé stávkují (zdroj: ČT24)

Tisíce amerických televizních a filmových scenáristů vstoupily do stávky. Jednání jejich odborů s hollywoodskými studii a streamovacími službami o platech a dalších podmínkách skončily bez dohody. Úplně se zastaví natáčení populárních talk show, jako jsou například ty s moderátory Jimmym Fallonem nebo Jimmym Kimmelem. Připravované epizody seriálů nebo roztočené filmy mohou čelit zpožděním.

Hollywoodští scenáristé vypínají počítače a chápou se transparentů. Jejich odbory s víc než jedenáctitisícovou členskou základnou se nedohodly s aliancí filmových a televizních producentů. Ti nechtějí scenáristy zaměstnat ani v případě seriálů a z psaní vytvářejí svobodnou profesi. Příjmy z děl uváděných streamovacími službami jsou pro autory také nižší, než byly z televizí.

„Pokud napíšete třeba seriál Stranger Things a je to obrovský hit pro Netflix, jenž mu přinese tisíce předplatitelů, podíl ze zisku nedostanete, ačkoliv jste důvod, proč je platforma úspěšná,“ píše třeba magazín Vox.

„Každý vám odsouhlasí, že scenáristé v Hollywoodu nejsou dostatečně placení. Vytvářejí obrovské množství obsahu, ale nedostávají za to odměnu, jakou si představují,“ sděluje editor profesního časopisu Deadline Hollywood Dominic Patten. Pro stávku hlasovalo necelých 98 procent sdružených scenáristů.

V ohrožení jsou navázané profese

Na druhou stranu si na finanční těžkosti stěžují i studia. Streamovací služby jsou pod tlakem, aby byly ziskové po miliardových investicích do programů, které měly přitáhnout předplatitele. Příjmy z televizní reklamy stále klesají, jak se tradiční televizní publikum zmenšuje a inzerenti odcházejí. Stávka scenáristů teď dopadne i na další profese.

„Frustrující je, že jsme se právě vzpamatovali z covidu a oživení dynamicky rostlo, a pak se stane něco, co je zcela mimo naši kontrolu, jako je toto,“ popisuje majitel firmy na pronájem studií a rekvizit Shawn Simon.

Důsledkem může být zpoždění v uvádění nových filmů a seriálů. A rychle vyráběné aktuální pořady, například noční show, se mohou zastavit úplně. „Potřebuji scenáristy. Potřebuji je opravdu nutně. Bez scenáristů nemám žádnou show,“ uvádí moderátor noční show Jimmy Fallon.

Studia se odmítají zavázat, že nebudou používat AI

Naposledy američtí scenáristé přerušili práci na sto dní před patnácti lety. Ekonomické škody přesáhly dvě miliardy dolarů, což by dnes se započtením inflace byly tři miliardy. Podle odborů však zisky filmového průmyslu narostly z pěti miliard dolarů v roce 2000 na necelých 30 miliard v posledních letech. Návrhy odborů by scenáristům přinesly navíc zhruba 429 milionů dolarů ročně, aliance v protinávrhu kalkulovala s necelými 90 miliony dolarů navíc ročně.

Aliance studií už vzkázala, že je ochotná nabídku zlepšit. Dál ale odmítá podepsat, že nebude k vytváření scénářů využívat umělou inteligenci (AI) vycházející z práce původních autorů, ani je žádat, aby uměle vytvořené neobratné texty přepisovali. Pro scenáristy je to stejně zásadní jako výše platů. Stávka tak může trvat dlouho.