Zemřel kanadský písničkář Gordon Lightfoot, jeho skladby převzali i čeští folkaři

V Torontu zemřel kanadský folkový zpěvák Gordon Lightfoot. Bylo mu 84 let. Po boku Neila Younga, Leonarda Cohena nebo Joni Mitchellové je Lightfoot považovaný za jednoho z největších kanadských písničkářů. Jeho skladby, jako třeba If You Could Read My Mind, jsou známy i z českých coververzí.

Gordon Lightfoot se narodil v roce 1938 v kanadské Orillie. Ačkoliv ve škole byl nadějným sportovcem, jako teenager se stále více soustředil na muziku. Hudbu studoval nejdříve v Torontu a poté v americkém Los Angeles, kde se konkrétně věnoval jazzové skladbě.

Inspirace nepokoji či lodní tragédií

Lightfootova tvorba se vyznačovala sugestivními texty a melodickými skladbami. Po návratu do Toronta v šedesátých letech vyrostl jako folková ikona z místní scény v kavárnách a barech ve čtvrti Yorkville. Rozruch vzbudil singlem Black Day in July z roku 1968 o jedněch z největších rasových nepokojů v dějinách USA, které vypukly v Detroitu v předchozím roce. Mnohé americké stanice zakázaly tuto píseň hrát.

Vrcholu popularity dosáhl v sedmesátých letech, psal tehdy rockovější a popovější písně, které ale navazovaly na jeho kytarové folkové kořeny. Vznikly popové balady Beautiful a I'm Not Supposed to Care.

K nejoblíbenějším písním zpěvákových fanoušků patří epos The Wreck of the Edmund Fitzgerald, jímž reagoval na tragické ztroskotání nákladní lodi na Hořejším jezeře, při níž utonulo 29 mužů.

Ačkoliv jeho popularita v dalších dekádách poněkud povadla, ve folkových kruzích se nadále těšil úctě, a to i od dalších velkých jmen folkového světa jako Boba Dylana. Díky svým turné si udržel fanoušky především v Kanadě a ve Spojených státech. 

Lightfootovy skladby převzal Presley i Nedvěd

Katalog Lightfootových skladeb přesahuje dvě stě položek. Řadu z nich převzali i jeho slavní kolegové, třeba Bob Dylan, Elvis Presley nebo Barbra Streisandová. Jeho skladby For Lovin' Me a Early Morning Rain se staly hity amerického folkového tria Peter, Paul & Mary.

Z přebírání svých písní neměl Lightfoot vždycky radost. Koncem osmdesátých let zažaloval Michaela Massera, který složil melodii The Greatest Love of All. Píseň se stala obrovským hitem poté, co ji nahrála Whitney Houstonová. Lightfoot tvrdil, že Masserova píseň ukradla 24 taktů melodie z písně If You Could Read My Mind, což byl první mezinárodní hit kanadského písničkáře. Případ byl vyrovnán mimosoudně.

Baladu o rozpadajícím se manželství si vypůjčil i český folkař František Nedvěd, v jeho podání ji fanoušci znají jako Devatenáct.

Nedvědovo Řemeslo je pak původně Lightfootova skladba Sundown. K té kanadského autora údajně inspiroval jeho nestálý románek s doprovodnou zpěvačkou Cathy Smithovou, která si v osmdesátých letech odpykávala trest za to, že herci Johnu Belushimu podala smrtelnou dávku heroinu a kokainu. Životu Gordona Lightfoota nikdy nechybělo drama, poznamenává týdeník Variety.

Hudbu kanadského folkaře přebírali rovněž Michal Tučný, Wabi Daněk nebo Martin Žák.

Kanadský premiér: Ztratili jsme jednoho z největších písničkářů

Lightfoot je mimo jiné držitelem 17 kanadských hudebních cen Juno, získal také pět nominací na americkou cenu Grammy. Navzdory zdravotním problémům nepřestával koncertovat ani ve svých osmdesáti letech. Zemřel v nemocnici v Torontu, podle prohlášení rodiny přirozenou smrtí. 

„Ztratili jsme jednoho z našich největších písničkářů. Gordon Lightfoot zachytil ve své hudbě ducha naší země. Kéž jeho hudba i nadále inspiruje další generace,“ napsal v reakci na Lightfootovu smrt kanadský premiér Justin Trudeau.