Ano je ano, nebo ne? Činoherní klub hledá konsent v sexu i u soudu

Činoherní klub uvádí v české premiéře hru Konsent (zdroj: ČT24)

Mezi pravdou a lží je ještě docela velký prostor, ukazuje se ve hře Konsent, kterou v české premiéře uvádí pražský Činoherní klub. Tragikomedie od britské autorky Niny Raineové se odehrává v právnickém prostředí i poté, co účastníci soudu odloží talár. V hlavní roli právníků, které příběh postaví proti sobě v případě znásilnění, se představují Vojtěch Kotek a Ondřej Rychlý.

„Ano je ano. Ne je ne. Nebo ne?“ ptá se Činoherní klub v anotaci. Hlavními postavami hry Konsent jsou kamarádi, z nichž čtyři jsou právníci. Dva z nich stanou proti sobě u soudu jako právní zástupci obžaloby a obhajoby v nejasném případě znásilnění.

Klíčovou svědkyní je žena, jejíž život a svět je na hony vzdálený tomu jejich. Je ale úplně vyloučené, že by se jim něco podobného mohlo stát? Hra pracuje s různými úhly pohledu na stejné situace a s přeléváním sympatií diváků mezi postavami.

Tragikomedie Konsent probírá, jak těžké je rozpoznat hranice v sexu a hledat zastání a spravedlnost u soudu. „Nahlíží na pravdu, která se může vyložit jedním směrem i druhým směrem, může se otočit,“ podotýká Vojtěch Kotek. „Bolavé je, že se musí k něčemu dobrat, a ne vždycky se dobere k opravdové pravdě, protože tu vědí jen lidé, kterých se to týká,“ podotýká Ondřej Rychlý.

Co řeší generace čtyřicátníků

Režiséra Šimona Dominika, jenž scénář navíc i přeložil, hra zaujala, když ji viděl v Londýně. Konsent napsala Nina Reineová, praneteř ruského romanopisce Borise Pasternaka, pro tamní Národní divadlo. Premiéru měla hra v roce 2017.

„Střídá odlehčenější scény s těmi zásadními a postupně je vede až k velmi katarznímu momentu v závěru,“ uvedl ke hře, která je mimo jiné o tom, že člověk si nemůže být v životě jistý vůbec ničím.

Vojtěch Kotek a Ondřej Rychlý ve hře Konsent
Zdroj: Činoherní klub

Podle dvaačtyřicetiletého divadelníka se hra vztahuje k tématům, které jeho generace řeší. Jde nejen o hranice v sexu, ale i ve vztazích – kam při každodenních kompromisech může člověk až ustoupit, aby druhému vyhověl.

„Velké věci, které se nám dějí, všechny rozpady našich vztahů jsou na těchto nenápadných drobnostech,“ domnívá se herečka Marta Dancingerová.

Činoherní klub uvádí Konsent v české premiéře, navíc jde o vůbec první text dramatičky Niny Raineové nabídnutý tuzemskému publiku. V hereckém obsazení diváci uvidí kromě jmenovaných také Sandru Černodrinskou, Ondřeje Nováka, Elizavetu Maximovou a Ladu Jelínkovou.