Zasloužíme si ještě lásku? Ostravská Aréna zkoumá citové vztahy Na dotek

Ostravská Aréna uvádí hru Na dotek (zdroj: ČT24)

Komorní scéna Aréna v Ostravě nastudovala drama Na dotek. Slavná hra od anglického dramatika Patricka Marbera se na jevištích po celém světě hraje už pětadvacet let. Nelichotivý obraz citových vztahů si vystačí jen se čtyřmi herci. „Čeká nás podnětné zamyšlení nad tím, zda jsme vůbec ještě schopni rozpoznat lásku. A pokud ne, zda si ji vůbec zasloužíme,“ zve na repertoárovou novinku Aréna.

Vztah dvou lidí nevidí Marber jako romantickou lásku až za hrob. „Destruktivní, sebedestruktivní, manipulativní a sobecká,“ popisuje Marberův pohled na lásku ve hře Na dotek režisér ostravské inscenace Jan Holec.

Při prvním uvedení před čtvrtstoletím vzbudila hra pohoršení svým námětem i místy dost vulgárním jazykem. Dnes je stálou součástí repertoárů i díky pozdější filmové adaptaci s hollywoodským obsazením: Julií Robertsovou, Judem Lawem, Natalií Portmanovou a Clivem Owenem.

Z filmu Na dotek
Zdroj: ČT

V Aréně text hry o třetinu zkrátili. Lékaře, striptérku, fotografku a novináře svede dohromady náhoda. Chvíli si myslí, že se doopravdy milují, jenže lásku zaměňují za tělesnou přitažlivost. Promiskuita není ale tématem, Marbera více zajímalo, co je za neukotveností a střídáním partnerů.

„Pojem lásky si zaměňujeme a pleteme, nejvíc tím ubližujeme sami sobě,“ míní režisér. „Dobře to vystihl dramaturg Tomáš Vůjtek při čtených zkouškách, oni vědí, že jim utíká život, ale absolutně nevědí, jak ho žít,“ dodává herečka Zuzana Truplová. Milostný čtyřúhelník s ní tvoří Renáta Klemensová, Vojtěch Lipina a Josef Kaluža.