Zemřela brněnská herečka Ivana Hloužková

Zemřela herečka Ivana Hloužková, dlouholetá členka brněnského divadla Husa na provázku. Bylo jí šedesát dva let. Patřila k oceňovaným divadelním herečkám. Televizní diváci ji znají například ze seriálu Dobré ráno, Brno!

Rodačka z Valtic na Břeclavsku podle databáze Divadelního ústavu získávala první profesionální jevištní zkušenosti v Divadle Petra Bezruče v Ostravě. Na Provázku se začala objevovat od začátku osmdesátých let, ztvárnila desítky postav, včetně těch hlavních. K posledním nastudovaným inscenacím patří Chazarský slovník v Huse na provázku a Kdo sestřelil anděla v Divadle Bolka Polívky.

S Provázkem spojila Ivana Hloužková prakticky celou hereckou kariéru, příležitostně natáčela také filmy a televizní pořady, zejména lokací spojených s Moravou, jako byl snímek Nuda v Brně nebo seriál Doktor Martin.

Televizní diváci ji mohli naposledy vidět v roli jedné z kostymérek v seriálu Dobré ráno, Brno!, který v minulých týdnech vysílala Česká televize.

Ivana Hloušková (vpravo) a Nikola Mucha jako maskérky v seriálu Dobré ráno, Brno
Zdroj: ČT

Ivana Hloužková je držitekou několika divadelních cen. Ceny Alfréda Radoka získala za roli Maryši a později za ztvárnění fotografa Miroslava Tichého v inscenaci Tichý Tarzan. Cenu divadelní kritiky jí vynesla postava Emmi v inscenaci Strach jíst duši v brněnské Redutě.

Cenu města Brna získala za rok 2021 v kategorii dramatická umění. „Ivana Hloužková se zařadila k originálním brněnským hereckým osobnostem, jejichž umění i věhlas daleko přesahují hranice města i regionu a zaslouží si obdiv i ocenění,“ zdůvodnilo tehdy vedení města udělení ceny.