Scott natočí dalšího Gladiátora. Hlavní roli má mít Paul Mescal, symbol „nového mužství“

Pětaosmdesátiletý režisér Ridley Scott natočí pokračování svého filmu Gladiátor, hitu z roku 2000, jenž získal pět sošek Oscara. Hlavní roli získal šestadvacetiletý Paul Mescal, nejvíce známý ze seriálu Normální lidi. Scott ještě před začátkem natáčení dokončuje jiný historický snímek, Napoleon, kde si vojevůdce zahrál Joaquin Phoenix, představitel císaře Commoda právě z Gladiátora.

V původním filmu římský generál Maximus, jenž se stal otrokem a pak i gladiátorem, pomstí vyvraždění svojí rodiny. Zabije při tom císaře Commoda, jenž způsobil jeho útrapy, sám ale padne v boji. Hlavní postavou pokračování má být Lucius, syn Commodovy sestry a Maximovy bývalé lásky Lucilly. Nyní už oproti původnímu snímku dospělý.

Scott natočil Gladiátora v roce 2000. Snímek získal Oscary za nejlepší film, nejlepší mužský výkon v hlavní roli, zvuk, kostýmy a vizuální efekty, přičemž nominovaný byl celkem na 12 sošek. V kinech vydělal 460 milionů dolarů, což způsobilo vlnu historických filmů v nultých letech jako Troja, Král Artuš či Alexander Veliký či pozdější Scottovo Království nebeské.

Role proslavila představitele Maxima, herce Russella Crowea, jenž se pak objevil ve filmech jako Čistá duše, Master & Commander: Odvrácená strana světa nebo Dobrý ročník. V pokračování, jehož scénář byl dokončen v listopadu, se podle prvních informací nemá jakkoliv vrátit.

Z filmu Gladiátor
Zdroj: ČTK/AP

Různé verze scénáře

Podobným zlomem ale může být role Lucia i pro Mescala, charakterního herce, jenž zatím představoval křehké, citlivé muže v komorních konverzačních titulech, jako byl seriál Normální lidi podle knihy spisovatelky Sally Rooneyové, nebo letošní festivalový hit All inclusive, který se promítal na MFF Karlovy Vary.

Pokračování svého Gladiátora Scott dlouho avizoval, více než dvacet let se ale projekt nedokázal posunout kupředu. Jednu bizarní verzi scénáře dokonce napsal hudebník Nick Cave – Maximus se v ní vrátil, potkal římské bohy, první křesťany, a dokonce cestoval v čase.

Poněkud usedlejší verzi podle scénáře Davida Scarpy nyní Scott natočí pro studio Paramount. Stále nebývale aktivní tvůrce předloni uvedl dva filmy, Klan Gucci a Poslední souboj, letos se na premiéru chystá Napoleon, jehož natočil pro videotéku Apple TV+.