Bookerovu cenu vyhrála „krutě vtipná“ satira z občanské války na Srí Lance

Letošní Bookerovu cenu za román získal srílanský spisovatel Šehan Karunatilaka. Sedmačtyřicetiletý autor ocenění obdržel za svou satirickou knihu The Seven Moons of Maali Almeida (Sedm měsíců Maaliho Almeidy).

Vítězný román je „krutě vtipnou“ satirou odehrávající se na pozadí občanské války na Srí Lance. Vypráví o válečném fotografovi, který se jako mrtvý probudí v nebi a netuší, kdo ho zabil. Seznam podezřelých je přitom „depresivně“ dlouhý. Ale i v posmrtném životě se Maalimu krátí čas. Má sedm měsíců na to, aby se pokusil kontaktovat muže a ženu, které má nejraději, a dovedl je k ukryté skrýši fotografií, které otřesou Srí Lankou.

„Zavede (čtenáře) na cestu horskou dráhou životem a smrtí až do toho, co autor popisuje jako temné srdce světa. A tam čtenář ke svému překvapení najde radost, něhu, lásku a věrnost,“ uvedl ke Karunatilakově románu předseda poroty, někdejší ředitel Britského muzea Neil MacGregor. Porotci podle jeho slov knihu vybrali pro „ambice, rozsah, dovednost, odvahu, smělost a veselost provedení“.

Kytarista i reklamní textař

Karunatilaka se narodil a vyrostl na Srí Lance, studoval na Novém Zélandu a poté pracoval v Londýně, Amsterdamu i Singapuru. Momentálně žije opět v rodné zemi. Živil se jako copywriter v reklamě a také hrál jako kytarista v rockových kapelách. Mezi autory, kteří na něj měli vliv, uvádí Kurta Vonneguta, Salmana Rushdieho či Stephena Kinga.

Kriticky oceňovaný už byl Karunatilakův debut Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew, který vyšel před dvanácti lety. Vyprávěl o novináři a alkoholikovi, který pátrá po osudu někdejší kriketové legendy. Česky žádná kniha tohoto autora ještě nevyšla.

Kromě srílanského spisovatele se do nejužšího výběru dostala například Zimbabwanka NoViolet Bulawayová, která už o cenu v minulosti usilovala, nebo také držitelka Pulitzerovy ceny za literaturu, Američanka Elizabeth Stroutová.

Bookerovy ceny pro asijské autory

Bookerova cena, založená v roce 1969, byla původně určena spisovatelům z Británie, Irska a zemí britského Společenství. Od roku 2014 ji mohou získat romány v angličtině vydané ve Spojeném království. 

Letos byla Bookerova cena poprvé od roku 2019 předána v přímém přenosu za přítomnosti britské královny manželky Camilly. Vítěz získává také finanční odměnu ve výši padesát tisíc liber, tedy 1,4 milionu korun.

Každoročně se uděluje také Mezinárodní Bookerova cena. Ta patří anglickým překladům vydaným v Británii či v Irsku. Letos vyzdvihla, stejně jako Bookerova cena, tvorbu asijských literárů. Laureátkou se totiž stala indická spisovatelka Gítáňdžali Šríová. Její román Tomb of Sand (v překladu Písečná hrobka) je první knihou v jakémkoli jazyce Indie, která získala toto prestižní ocenění.