Richard Gere popřál dalajlamovi osobně k narozeninám a otevřel v Indii knihovnu s jeho odkazem

Richard Gere otevřel knihovnu s dalajlamovým odkazem (zdroj: ČT24)

Americký herec Richard Gere se připojil k buddhistickým mnichům, aby popřál k narozeninám dalajlamovi. Tibetskému duchovnímu vůdci je sedmaaosmdesát let. Jubileum oslavil v exilovém sídle v indické Dharamsále mimo jiné otevřením knihovny a muzea.

Za dalajlamovo zdraví se v chrámu u dalajlamovy rezidence modlilo několik set školáků, mnichů i místních občanů. Telefonicky mu k narozeninám poblahopřál indický premiér Naréndra Módí. K osobnímu kontaktu s dalajlamou se od svého nástupu do úřadu v roce 2014 přihlásil teprve podruhé.

Osobním gratulantem byl hollywoodský herec Richard Gere. S tibetským duchovním vůdcem ho pojí přátelství i víra. „Setkal jsem se s ním poprvé před čtyřiceti lety v Dharamsále. Jednoznačně to změnilo můj život,“ přiznává Gere.

„Dnes jsem tu, abych slavnostně otevřel neuvěřitelnou budovu, ve které se nachází celoživotní dílo Jeho Svatosti dalajlamy,“ potvrdil herec při své aktuální návštěvě v Dharamsále. V nové knihovně a zároveň muzeu jsou uloženy dalajlamovy přednášky a knihy o jeho životě a boji za autonomii Tibetu i zachování tibetské buddhistické kultury.

Gere dlouhodobě podporuje Tibet

Dalajlama odešel do exilu po neúspěšném protičínském povstání v roce 1959. Indie sice poskytuje útočiště tibetským exulantům, ale zároveň uznává Tibet jako součást Číny.

Asijská velmoc dalajlamu viní ze separatistických snah. Dalajlama obvinění ze separatismu odmítá a tvrdí, že prosazuje pro Tibet větší autonomii a ochranu tibetské buddhistické kultury.

Richard Gere dlouhodobě kritizuje Čínu za potlačování práv Tibeťanů. Založil neziskovou organizaci Tibet house, která bojuje proti likvidaci tibetské kultury.