Paulu McCartneymu je osmdesát, za sebou má Beatles, před sebou koncerty

Paul McCartney slaví osmdesátiny (zdroj: ČT24)

Paul McCartney oslavil 18. června osmdesáté narozeniny. Hromadnou gratulaci přijal už o pár dní dříve v New Jersey, kde zakončil americké turné. K narozeninám mu zazpívalo šedesát tisíc fanoušků a také Jon Bon Jovi nebo Bruce Springsteen.

Gratulace k McCartneyho osmdesátinám byla vrcholem večera i turné, z něhož byl hlavní oslavenec trochu nervózní. Kvůli pandemii tři roky nevystupoval. Mezitím o samotě nahrál album. Deska McCartney III se sice skvěle prodávala, na turné Got Back z něj ale překvapivě zahrál jen jednu píseň. Playlistem udělal radost hlavně fanouškům Wings a samozřejmě Beatles. Liverpoolská čtyřka sice přes půl století neexistuje, její proslulost ale trvá.

McCartney se o tom přesvědčil třeba v roce 2018, kdy hrál v klubu, kde Beatles začínali. Před pár lety se vrátil i do svého rodného domu. Když tam byl naposledy, ještě mu nebylo dvacet.

Melodie k němu chodily ve snu. Ve spánku přišla mimo jiné inspirace k Let it Be, poslem byla jeho zesnulá matka. „Věděla, že procházím náročným obdobím, a řekla mi: Všechno bude v pořádku, nech to být,“ prozradil McCartney.

Příběhy svých písní nedávno shrnul v knize The Lyrics. Vedle rodičů ho inspirovala první žena Linda a překvapivě i britská královna. Od Alžběty II. má Řád britského impéria, od Národní akademie hudebního umění a věd osmnáct cen Grammy.

Po rozpadu Beatles chytil druhý dech, s Wings, v níž hrála i jeho žena Linda, prodal sto milionů desek. Dnes je hlavním strážcem odkazu nejúspěšnější kapely všech dob a kulturní institucí. Zůstává ale spíše civilní hvězdou, která prostě pokračuje v tom, co dělá přes šedesát let – přináší radost fanouškům. V červnu se jim představí na festivalu v Glastonbury.