Rok for People hlásí vyprodáno a rekordní rozpočet. Část ho padla na Green Day

Kapely Fall Out Boy, Biffy Clyro či Weezor míří na královéhradecké letiště, kde začíná festival Rock for People. Spolu s nimi vystoupí i největší magnet letošního ročníku – Green Day, jejichž koncertem program v sobotu vyvrcholí. Pořadatelé už před začátkem přehlídky hlásili, že Rock for People je vyprodaný.

Celkem se v areálu letiště u Hradce Králové vystřídá na pět set muzikantů. V pátek jako první headliner zahrají skotští Biffy Clyro. Slyšet bude možné také podle deníku The Guardian „nejlepší punkovou kapelu“ Idles nebo taktéž britské Skindred.

Pořadatelé slibují i několik českých koncertních premiér, například v sobotu se představí Royal Blood. „Fanoušci dlouho čekají také na Fall Out Boy a v sobotu před Green Day vystoupí například Weezer, velká americká kapela, která také bude poprvé v Česku,“ zmiňuje ředitel festivalu Michal Thomes.

„Malý festival“ pro Green Day

Očekávané hvězdy Green Day se čeští fanoušci dočkají v Hradci Králové po dvou pandemických odkladech. Podle Thomese jsou zakladatelé amerického punku největší kapelou, která kdy na Rock For People dorazila.

Tomu odpovídají i provozní požadavky. „Backstage pro ně by se dala přirovnat k malému festivalu, zázemí včetně kuchyně, masážních salonů. To, že s kapelou přijede doprovod devadesáti lidí a dvaceti kamionů a patnácti autobusů, svědčí o její velikosti,“ upřesnil.

Součástí aktuálního ročníku je i program na podporu válkou zasažené Ukrajiny. Částečně vzešel ze spolupráce s tamním festivalem Atlas. V Hradci Králové vystoupí ukrajinští hudebníci The Hardkiss, Latexfauna, Vagonovozhatye a Zbaraski.

35 tisíc lidí

Rock for People očekává, že dorazí na pětatřicet tisíc hudebních fanoušků. „Dvacet procent návštěvníků letos tvoří cizinci, nejvíce z Anglie, která je kolébkou hudebních festivalů. Velmi nás těší, že jako malá země můžeme konkurovat velkým evropským festivalům a jsme bráni jako stabilní součást letních tour světových hvězd,“ uvedl Thomes.

Šestadvacátý ročník se po dvou komornějších akcích, jimiž se festival přizpůsobil pandemickým restrikcím, koná opět v plném rozsahu. Podle organizátorů je letošní ročník zlomový, rozpočet poprvé překročil sto milionů korun.

Začíná festival Rock for People (zdroj: ČT24)