Na foglarovky navazují nové příběhy. Chata v Jezerní kotlině pokračuje zkázou

Vyšlo pokračování Chaty v Jezerní kotlině (zdroj: ČT24)

Petr Hugo Šlik napsal knihu, která navazuje na Jaroslava Foglara. Chata v Jezerní kotlině tak po více než osmdesáti letech pokračuje Zkázou Jezerní kotliny. Román o chlapeckém přátelství zůstal věrný původním hrdinům i Foglarovu stylu vyprávění.

Chata v Jezerní kotlině se díky velké čtenářské oblibě dočkala mnoha vydání. Mimo jiné ji jako jednu z mála foglarovek dovolil normalizační režim znovu vytisknout, dostala se tak k další generaci dětí ještě před rokem 1989. Podle nakladatelství Albatros v příběhu ale zůstalo mnoho nezodpovězeno. Proto vzniklo pokračování z pera současného autora.

O záchranu Jezerní kotliny opět bojují Pavel a Ludva. Oproti Foglarově původní knize zestárli jenom o půl roku. V příběhu se ale objeví i dívky a ženské postavy, které ve foglarovkách stojí většinou mimo hlavní příběh, pokud se vůbec v příběhu vyskytnou. „Myslím si, že to je správné, že svět mužský a ženský je dohromady,“ podotýká Petr Hugo Šlik.

Šlik pracuje jako zeměměřič, zároveň je ale spisovatelem. Napsal už několik dobrodružných příběhů pro děti a mládež, jeho Tajemství jeskyně pokladů bylo zařazeno do katalogu Nejlepší knihy dětem 2015/2016.

Místo zkázy po kouření zkáza přírody

Jaroslav Foglar napsal Chatu v jezerní kotlině jako dobrodružství dvou chlapců, které mělo jejich vrstevníky varovat před škodlivostí kouření. V novém příběhu chlapci bojují za záchranu přírody. „Speciálně generace dětí, které budou tuto knížku číst, bude mít v dospělém věku s ekologií ohromné problémy. Chtěl jsem, aby se s touto otázkou setkali už v mládí,“ vysvětluje Šlik.

Zůstal nicméně věrný době, v níž se původní příběh odehrává, a také Foglarově jazyku. „Možnost navázat na tvorbu Jaroslava Foglara jsem zpočátku bral především jako zajímavou profesní hru, vyzkoušet si, co doopravdy dovedu. Během psaní jsem si však uvědomil, že se pohybuji na poněkud tenkém ledě,“ připouští Šlik. Snažil se prý čtenářů foglarovek nedotknout a ty nové nalákat ke čtení původní knihy.

Návaznost na originál dodržují v novince také ilustrace Terezy Marianové. Čtenáři mohou v některých rozeznat odkaz na kresby Zdeňka Buriana, který připravil první vydání Chaty v Jezerní kotlině.

Ilustrace ze Zkázy Jezerní kotliny a původní z Chaty v Jezerní kotlině
Zdroj: ČT24

Foglar pokračuje

Nakladatelství Albatros a Skautská nadace Jaroslava Foglara, která spravuje spisovatelovu pozůstalost, od roku 2018 postupně vydávají souborné dílo Jestřába, jak zněla autorova skautská přezdívka.

Čtenářům jeho díla předkládají jak v podobě odkazující k prvním vydáním, tak s úpravami, které někdejší dobrodružství přibližují mladým jednadvacátého století. Zároveň vycházejí pokračování od autorů navazujících nebo rozvíjejících Foglarův odkaz.

Například Foglarův celoživotní obdivovatel Josef Červinka přinesl nedávno Poselství ze Stínadel, v němž se řeší krádež ježka v kleci. Nová dobrodružství slavné chlapecké party vymyslela padesátka českých i slovenských komiksových scenáristů a kreslířů. Komiksová kniha Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství se odehrávají u Šmejkalovy ohrady, ale i třeba na Divokém západě nebo v budoucnosti.