Svět nemá jen jednu interpretaci. V Huse na provázku vyprávějí o ztraceném národě Chazarů

Před mnoha staletími vytvořili Chazaři ve východní Evropě mocnou říši, po níž téměř nic nezbylo. Mýty s tímto národem spojené se promítly do románu srbského spisovatele Milorada Paviče. Jeho Chazarským slovníkem nyní jako první scéna v Česku listuje i brněnské Divadlo Husa na provázku.

Chazaři byli původně kočovné kmeny příbuzné hlavně s Turky. Obchodně zdatnému národu se podařilo v raném středověku vytvořit říši, která v největším rozkvětu sahala od Černého ke Kaspickému moři.

Na křesťanskou misi mimochodem do této země přišli Cyril a Metoděj, po jejím skončení se na žádost knížete Rostislava vydali na Velkou Moravu. Přestože se Chazarové stali mezi kočovnými národy elitou, po rozpadu jejich říše zmizeli. Nedochovaly se o nich téměř žádné informace.

Napříč staletími i sny

Pavič ve své knize skromná fakta opředl bohatými mýty a soudobými motivy. Chazarský slovník je skutečně sestaven ze slovníkových hesel, které ale tvoří vyprávění. „Odehrává se v rámci mnoha staletí, snů i skutečností. Má nespočet postav,“ přibližuje román umělecký šéf Husy na provázku Martin Sládeček.

Lexikon tvoří tři barevně odlišené části – křesťanská, islámská a hebrejská. Vyšel ve verzích pro ženy a muže, na základě autorovy teorie, že muži a ženy čtou knihy jiným způsobem. Verze se liší v jediném odstavci. I návštěvníci brněnské premiéry si mohli vybrat mezi programovou brožurou pro ženy, anebo pro muže.

Divadlo Husa na provázku nastudovalo Chazarský slovník (zdroj: ČT24)

Jak ustát složitost světa

Tématem inscenace je komplexnost světa, v němž není – stejně jako v Pavičově předloze – jen jedna pravda nebo interpretace. Jevištní adaptace čtyřicet let starého románu s historickou tematikou zahrnuje řadu současných motivů a otázek. „Jak ustát složitost světa, jinakost druhých, různost,“ upřesnil Sedláček. „Odehrává se tu nečekaně zajímavý detektivní příběh o hledání jednoty vprostřed různých náboženství,“ doplnil.

Režie inscenace se ujal Jan Mikulášek, zároveň spolupracoval s Markem Cpinem na scénografii. Vznikla rudá scéna s muzejními vitrínami a lezeckou stěnou, která zároveň slouží k projekci slovníkových hesel.

Po brněnské premiéře plánuje Husa na provázku i pražskou. Chazarský slovník doveze v únoru i do Divadla Archa.