Protivný sprostý matky, Novinářky, sex Na záchodcích a seriál o studentech. Pro iVysílání vznikly další nové pořady

Česká televize pustila do iVysílání další pořady, které vznikly přímo pro internet. Přichystán je hraný dramatický seriál z prostředí střední školy, otevřené hovory o mateřství i sexuální osvětě a také dokumentární série o novinařině. Oslovit chtějí především mladou generaci. Zároveň se pokračování dočkaly už dostupné webpořady.

Seriál o teenagerech

Novinka s názvem TBH je prvním seriálem, který byl natočen přímo pro iVysílání. Tvůrci o něm mluví jako o „seriálu, který jsme potřebovali vidět, když nám bylo patnáct, jenže tehdy nebyl“. Vypráví o hledání hranic v bolestném světě dospívání a manipulativních sociálních sítích. V deseti epizodách líčí, jak nezdařený střelecký útok navždy ovlivní životy několika studentů jedné brněnské střední školy.

„Dlouhodobě mne autorsky velice zajímá zlomové období mezi dětstvím a dospělostí, období, kdy člověk ještě nemá plně kontrolu nad okolnostmi svého života, ale zároveň už nese za své činy odpovědnost; když musí dělat rozhodnutí, která často zásadně ovlivní další život, ale přitom se ještě hledá a zjišťuje, kdo vlastně je a kým chce být – protože je to čas, kdy se ta osobnost ještě ‚vaří‘; když je vše intenzivní a fatální a na své otázky potřebujete odpovědi okamžitě,“ podotýká režisérka Lucia Kajánková.

Protivný sprostý matky neřeší chůvičku, ale problémy s nadhledem

Pustit si už lze prvních šest dílů cyklu Protivný prostý matky, v němž se hovoří o rodičovství upřímně, otevřeně a s nadhledem. „Nebavíme se o tom, která chůvička je nejlepší, ale spíš se zabýváme tím, jak se srovnat se všemi změnami, kterými prvomatka prochází,“ vysvětluje kreativní producentka a režisérka Lucie Macháčková. Novinka podle ní nezapomíná ani na otce.

iVysílání je platforma, která nám otevírá prostor k tomu, abychom divákům představovali nové žánry i témata a spolupracovali na nich s jinými než typicky televizními tvůrci.
Petr Dvořák

Průvodkyní pořadu je herečka Tereza Dočkalová. „Natáčení mě provázelo jak těhotenstvím, tak prvním rokem rodičovství a pomohlo mi uvědomit si, že nejlepší bude nesnažit se o dokonalost nebo správnost, ale hledat si pro sebe a své dítě vlastní originální cestu. V tom asi spočívá ten protivný sprostý směr, který chceme ostatním ukázat,“ dodává k pořadu.

Sociální témata pohledem Novinářek

Web České televize nabídne také dvanáctidílnou dokumentární sérii Novinářky. Ukáže proces novinářské práce reportérek Jany Ustohalové, Hany Čápové a Saši Uhlové.

„Přišlo mi, že sociální témata jsou v české žurnalistice upozaděná, stejně jako ty, které na nich pracují – skvělé české novinářky. Myslím, že vnášejí do společnosti empatický pohled na problémy těch nejzranitelnějších, a ještě jej umí dávat do podstatných kontextů. V hlavě se mi zrodila idea tyto ženy při jejich práci sledovat a dát divákům a divačkám možnost nahlédnout jim pod prsty, vidět, jak postupují, nad čím přemýšlí, na co se soustředí nebo jak komunikují,“ popisuje autorka projektu a režisérka Apolena Rychlíková.

Sexuální osvěta Na záchodcích

Další z novinek – Na záchodcích – chce být zábavným pořadem o sexu pro ty, kteří s touto sférou života teprve začínají. Terézia a Zuzana z podcastu Vyhonit ďábla si povídají o různých tématech týkajících se sexuality, intimity, tělesnosti a sebepřijetí – a to na rovinu, a přitom poučeně.

„Je skvělé, že se o těchto věcech mluví takhle otevřeně, a zároveň holky moderátorky obdivuji, že jsou schopny veřejně sdílet svoje zážitky,“ říká režisérka Erika Hníková. Cílem je sexuální osvěta, ale i „vyhánění mýtů“ a stimulace toho, aby teenageři přemýšleli například nad rolí sociálních sítí, mediálních ikon a pornografie ve svých životech.

Česká televize představuje nové pořady v iVysílání (zdroj: ČT24)

Nabídku webu ČT doplní i několik zahraničních on-line seriálu a premiéru bude mít i animovaná série Jak Vám mohu pomoci?, která je pilotním projektem spolupráce iVysílání se studenty filmových škol.

Novou generaci iVysílání představila Česká televize v prosinci. Zároveň spustila tři nové projekty určené pro webové publikum: dokumentární seriál o českém rapu RapStory, dobrodružná výprava za přírodou Do divočiny! a magazín Kritika budoucnosti o tom, jak se jednou promění svět. Poslední dva zmíněné pořady se dočkají nové série, na RapStory naváže Lekce rapu.