Bůh neposílá esemesky, ale nasměruje nás, říkají farářští influenceři Pastoral Brothers

Třicetiletí evangeličtí faráři Karel Müller a Jakub Malý před několika lety začali zprostředkovávat biblické texty na YouTube jako dvojice Pastoral Brothers. Současným, pro některé drzým pohledem, si získali několik tisíc sledujících, zdaleka ne jen věřících. Své vnímání Desatera, ale i třeba protínání víry a otázek vtahů a sexuality sepsali nyní i do Boží knihy.

„Když jsme knihu psali, myslel jsem na své patnáctileté já. Když nám bylo patnáct a potřebovali jsme se něco dozvědět o křesťanství. Sledují nás ale lidé okolo třicítky a výš, takže je to kniha pro všechny věkové kategorie, musí jenom překousnout, že uvidí v textu nějaké obrázky,“ uvádí ke knize plné emotikonů Karel Müller.

Oslovují křesťany, „něcisty“ i nevěřící

Pastoral Brothers chtěli videopříspěvky oslovit hlavně mladé, že nejširší záběr jejich příznivců je mezi pětadvaceti a pětapadesáti lety, si vysvětlují tím, že témata sice podávají humornou formou, ale kvůi zábavě se z nich nevytratil obsah. „Není to povrchní plácání,“ věří Jakub Malý.

Autoři, které nakladatelství označuje za „faráře-influencery“, se znají od dob studií na Evangelické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Na sociálních sítích je sledují z velké míry katolíci, poté protestanti a také výrazná skupina „něcistů“, tedy těch, kteří nejsou zařazeni podle církve, ale v „něco“ věří.

A možná překvapivě se o jejich videa zajímají i lidé, které se označují za naprosto nevěřící. „Asi se to povedlo, že jsme ťali do živého. Ve všech možných oborech, ať už je to politika, nebo sex a náboženství,“ míní Malý.

Nepíšeme Bibli 2

Sebekritický, humorný a podle někoho možná i drzý pohled na víru a křesťanství přenesli i do Boží knihy. „Největší drzost je, že se to jmenuje Boží kniha. Bereme to tak, že ji věnujeme Bohu, to není žádná Bible 2,“ dodává Müller.

Podle Malého byl záměrem dvojice trochu provokovat, protože i je samotné víra jistým způsobem provokuje. Zprostředkovávají ji mimo jiné i při večerech v jednom z pražských klubů, svá vystoupení neoznačují za kázání, ale za stand-upy. Připouštějí, že toto pojetí jim občas prosákne i do běžného kostelního kázání.

Vztahy se řešily i před dvěma tisíci lety

Společné všem formám je snaha zprostředkovat srozumitelně Bibli. „Přece jen jsou to dva až tři tisíce let staré texty. Z úplně jiné doby, z jiného kontextu. Někdy je prostě potřeba sáhodlouze vysvětlit, o co tam běží, ale ta pointa, třeba hodnota jako láska nebo vztahy, protože ve vztazích žijeme stejně jako před dvěma tisíci lety, tak to lze z textu vytáhnout,“ míní Jakub Malý. Upozorňuje v té souvislosti, že víra není vědění.

Podobně nahlíží na přiblížení složitých teologických otázek i Karel Müller: „Snažíme se přenést i našim čtenářům a divákům, že nemáme jasné a jednoduché odpovědi, nemůžeme jim nalinkovat život, ale můžeme jim pomoct objevovat tajemství, které ve svých životech vnímají jako vztah s něčím, co je přesahuje. Pro nás je to Bůh.“

Se šéfy se domluví

V knize mladí faráři prozrazují, že s Bohem komunikují meditací. Malý přiznává, že občas prý přijde odpověď, kterou nechtějí slyšet. „Nechodí esemeska od Boha: dneska si dej k snídani cornflaky. Je to o nějakém životním nasměrování, o tom, že máte pocit, že jdete správnou cestou a zároveň to má něco dobrého pro ostatní. Že život není jen o mně,“ vysvětluje Müller.

S Bohem se domluví, problém nemají ani s šéfy své pozemské organizace. „Na vedení církve asi občas přijde dotaz od nespokojeného člena církve, kterému se nelíbíme, což je v pořádku, ale vedení nám fandí, podporuje nás a jsme za to rádi, že můžeme fungovat ve svobodné církvi,“ oceňuje Jakub Malý.

Pastoral Brothers: Bůh neposílá esemesky, ale nasměruje nás (zdroj: ČT24)