Tuzemské filmové festivaly zajímá Stephen Daldry, plasty ve vodě a hrnec smíchu

Nejnovější film Woodyho Allena Festival pana Rifkina zahájí v pátek letošní ročník Febiofestu. Tradičně se koná v Praze a následně v ozvěnách dolehne i do regionů. V Novém Městě nad Metují vrcholí Festival české filmové komedie a v Hluboké nad Vltavou i o víkendu pokračuje přehlídka dokumentů Voda, moře, oceány.

Nové české komedie

Ještě v pátek a v sobotu se mohou diváci v Novém městě nad Metují pobavit novými českými komediemi. Do programu se jich dostalo dvanáct. „Pět filmů jsme měli vyprodáno, což nebývá,“ pochvaluje si ředitel Zdeněk Krákora. Podle něho zaznamenává přehlídka letos nejlepší návštěvnost za posledních šest let.

Vítězný film i ocenění pro herce a tvůrce určuje odborná porota. „Mám pocit, že spousta komedií má stejnou zápletku a že se opakují,“ hodnotí současnou komediální produkci jedna z porotkyň, herečka Kamila Špráchalová. Letošní festivalový výběr ji ale prý potěšil. Diváckou cenu, Novoměstský hrnec smíchu, dostane titul, u něhož se publikum nejvíce nasmálo. Prosmátý čas měří stopkami přímo v sálech takzvaní smíchoměřiči.

Zdeněk Krákora prozradil, že průběžné pořadí zatím vede Deníček moderního fotra. Předehnat ho ale ještě můžou zatím neuvedené filmy Večírek, Shoky & Morthy: Poslední velká akce a Zbožňovaný, poslední z titulů uvádí festival v předpremiéře. Cenu už má jistou Petr Nárožný, patří mu „za nezapomenutelné role v českých komediích“.

V Novém Městě nad Metují vrcholí Festival české filmové komedie (zdroj: ČT24)

Filmové cestování s náčelníkem Stinglem i egyptologem Bártou

V Hluboké nad Vltavou se zabývají vodou, mořem a oceány. Stejnojmenný festival se zaměřuje na pestrý život pod hladinou a jeho ochranu, letošní téma cílí na plasty. „Každý den používáme plasty, všechno balíme, během covidu se produkce plastu ještě znásobila,“ upozorňuje prezident festivalu Steve Lichtag.

Jako filmař se proslavil záběry bílých žraloků, v programu se ale objeví jeho nejnovější dokument o cestovateli, etnografovi a indiánském náčelníkovi Miloslavu Stinglovi. „Doktor Stingl byl fenomén, který se nám dlouho v zemi neobjeví. Uměl osmnáct jazyků, to mu otvíralo cestu k různým etnikům. Byl to podivín, práce s ním byla náročná, ale když dostal svoji svíčkovou, tak to s ním bylo báječné, škoda, že se nedožil premiéry,“ vzpomíná na natáčení. Dokument Stingl – Malý velký Okima uvádějí od září také česká kina.

Svět procestovali i další hosté festivalu. Například zpěvák Dan Bárta, který ovšem do Hluboké přijel jako entomolog zajímající se o vážky, nebo egyptolog Miroslav Bárta, který v sobotu na základě své knihy Sedm zákonů pohovoří o fungování civilizací. Fotograf Antonín Kratochvíl se návštěvníkům představil jak v dokumentu, který o něm vznikl, tak na výstavě. Jeho snímky z Galapág jsou k vidění i po skončení festivalu.

V Hluboké nad Vltavou se koná festival Voda, moře, oceány (zdroj: ČT24)

Febiofest ocení Lábuse, přivítá Daldryho

Febiofest vybral do svého programu přes sto snímků, některé osobně představí jejich tvůrci. Například režisér Stephen Daldry, nominovaný na Oscara za filmy Hodiny, Billy Elliot a Předčítač, uvede svůj nejnovější televizní snímek Together o rodině zavřené v lockdownu.

Speciální sekce je věnována norskému kameramanovi Sturlovi Brandthu Grøvlenovi. Přijede uvést své snímky Shirley s Elisabeth Mossovou v hlavní roli, oceňované Kamenné srdce, oscarový snímek Chlast a novinku Last and First Man. Cenu Kristián obdrží herec Jiří Lábus, herečka Božidara Turzonovová a britský producent Mike Downey.

Hlavní soutěž nabídne debuty a druhé filmy vybraných filmařů. Samostatně se opět koná soutěž komedií. Cena udělovaná ve spolupráci s Amnesty International ocení snímky s lidskoprávní tematikou. A pravidelnou součástí je už soutěžní sekce I ty jsi filmařem! určená amatérským tvůrcům.

Doprovodný program zve například do virtuální reality. „Uvádíme třicetiminutová pásma, diváci budou sedět na otáčivých židličkách. Máme tři pásma: pro děti, dokumentární a art cinema, kde se můžete dostat i do Kubrikova filmu Vesmírná odysea,“ upřesňuje výkonná a umělecká ředitelka Marta Švecová Lamperová.

Febiofest potrvá v Praze do 24. září, zakončí ho Oscarem oceněné drama Otec s Anthony Hopkinsem v roli muže, který se potýká se stařeckou demencí. Od 20. září do 9. října zároveň regionální ozvěny promítnou vybrané filmy z programu i v dalších obcích.

V Praze začíná Febiofest (zdroj: ČT24)