Řval bych hrůzou, kam svět může dojít, přiznává Jakub König. Napsal proto román

Jakub König napsal dystopický román (zdroj: ČT24)

Jakub König je hudebníkem, výtvarníkem a nyní také autorem románu. V knize s názvem Vřeteno sleduje dospívání chlapce v postapokalyptickém světě. Příběh o rozšiřování vědomí vychází z Königovy vlastní zkušenosti a pocitů.

Do literatury se König uvedl v roce 2011 komiksem Anjel, napsal také třeba detektivní příběh Zvíře jménem Podzim, doplněný vlastními ilustracemi a navazující na stejnojmenný hudební projekt.

Novinka Vřeteno je fantaskní dystopický román. Náctiletý Key žije ve světě zničeném neznámou katastrofou. Ze zbytků civilizace vznikla silně nábožensky založená kastovní společnost. Hlavní hrdina se stává katalyzátorem změn, ale také se sám mění v dospělého člověka.

„Velkou inspirací k napsání knížky a velký popostrčením a dodáváním sebedůvěry se stalo holotropní nebo maitri dýchání, kterému se už nějaký čas věnuju. Zjednodušeně by se dalo říct, že jsem objevil boha a svůj vztah k němu, ačkoliv jsem vůbec nepředpokládal, že mířím tímto směrem,“ prozrazuje König.

Co když bude válka

Jeho zkušenost se promítla do spirituálních motivů knihy. Postapokalyptické zasazení zase odpovídá Konigově dosavadní hudební a výtvarné tvorbě.

Jakub König / Vřeteno
Zdroj: Paseka

„Vyrůstal jsem v době studené války a hodně jsem se bál, že jaderná válka nastane a byl jsem tou možností hodně fascinovaný. A zároveň se to ruku v ruce spojilo s mým sklonem k úzkostem a strachům. Moje fascinace tím tématem je hodně znát, ale je to i snaha vyrovnat se s tím, že občas bych řval hrůzou z toho, kam svět může dojít, ale to by k ničemu nebylo,“ říká König.

Nakonec naděje

I na jeho posledním albu, vydaném pod pseudonymem Kittchen, jsou patrné motivy zničeného světa. Podobně jako novinka Vřeteno, tak i deska Puls ale obsahuje také naději.

„I na desce se objevuje mnohem světlejší a jasnější perspektiva, než byla v těch předchozích, i právě díky tomu, že už si nemyslím, že svět je tak strašné místo, ale hledám laskavější nebo radostnější obraz světa, který vytváříme všichni, tak se ho snažím spoluvytvářet,“ upřesnil König.