Ceny Anděl vstoupily třikrát do stejné Řeky Lenky Dusilové

Potřicáté ceny Anděl ukázaly na nejlepší alba, interprety a hudebníky uplynulého roku. Tři sošky získala mimo jiné sólová interpretka roku 2020 Lenka Dusilová. Sólovým interpretem je rapper 7krát3, kapelou Tata Bojs. Slavnostní ceremoniál se stejně jako loni musel obejít bez účinkujících přímo v sále, večer s předtočenými vystoupeními přenášela Česká televize.

Titul Sólová interpretka náleží Lence Dusilové, u níž jsou Andělé jako doma. Tentokrát si je získala projektem Řeka. Dusilové za něj patří i cena pro album roku a take nejlepší skladbu (Vlákna).

Novinka akademiky zaujala zpěvem i nevšedním zvukem a kombinací tradičních nástrojů, smyček, elektroniky a sound designu. Vznikla ve spolupráci s producenty z odlišných hudebních vod: Petrem Ostrouchovem, který produkoval mimo jiné vítěze minulého ročníku Vladimíra Mišíka, a Aid Kidem, jenž se pohybuje v elektronické a ambientní hudbě.

„To, jak jednoznačně Řeka u akademiků uspěla, jen potvrzuje, že se Lence Dusilové povedla výjimečná nahrávka. Přestože dnešní doba a hudební průmysl stojí a padá především s produkcí singlů rychlé spotřeby, albem roku se stalo komplexně vystavěné dílo, které vyžaduje nerušený a pozorný poslech vcelku. A které tu bezesporu vydrží déle než jeden rok,“ uvedl předseda České hudební akademie Honza Vedral.

Nejlepším sólovým interpretem byl vyhlášen českobudějovický rapper, zpěvák a hudebník Štěpán Hebík alias 7krát3. V roce 2020 vydal EP s prostým názvem I. Hostoval na něm Jiří Korn, celá sestava PSH, na produkci se podílel mimo jiné Mike Trafik.

Na andělské výsluní se také vrací kapela Tata Bojs coby skupina roku 2020. Jubilejní nahrávka Jedna nula odráží digitální dobu, zájem „Tatáčů“ o pokrok a jeho vliv na to, „co je lidské“.

Kategorii Alternativa ovládla mladá písničkářka Amelie Siba. Její jméno skloňují všechny významné tuzemské hudební ceny. Nominována už byla na ceny Vinyla, za nejlepší desku loňského roku obdržela cenu Apollo. Desku Dye My Hair složila doma na koleni, sama si ji i produkovala.

Amelie Siba byla nominována i na objev roku. Tím se ale nakonec stala Kateřina Marie Tichá. V minulosti natočila píseň Do města s rapperem Lipo, koncertovala s kapelou Jelen. Loni vydala debutové popové album Sami.

Nahrávka Honzíkova cesta dovedla Kurtizány z 25. Avenue až k jejich první ceně Anděl. Kapela, založená v roce 1989, je vítězem kategorie Rock.

Všechny autorské desky kontrabasisty a skladatele Tomáše Lišky získaly nominaci na cenu Anděl. Sošku si odnáší za pátou – nahrávku Hope, která vznikla v improvizačním porozumění s kapelou Invisible World. Je vítězem kategorie Jazz.

Několik Andělů už mají doma Robert Křesťan & Druhá Tráva. Získali je ve zhruba desetiletém odstupu. Po další dekádě přibyla cena za desku s názvem Díl první. Na nahrávce, točené pod dohledem britského producenta, převládají coververze písní Toma Waitse, Stinga, Krise Kristoffersona nebo kapely Nine Inch Nails. Robert Křesťan ke skladbám, které ovlivňovaly jeho hudební vkus, přebásnil české texty.

Na předávání cen Anděl za rok 2020 byla zároveň tato osobnost folku a country uvedena do Síně slávy.

Cena fanoušků putuje za rapperem Viktorem Sheenem, na tuzemské hudební scéně se pohybuje přes deset let. Loni do své diskografie přidal album Barvy. 

Vítězství v kategorii Rap ale přenechal projektu Yzomandias, za nímž stojí Jakub Vlček, a jeho loňskému albu Prozyum.

Také v kategorii Videoklip zůstalo pro Sheena nakonec jen u nominace. Ten nejpovedenější natočili loni Bert & Friends ke skladbě Piš mi básně. O videoklipu letos poprvé rozhodovala – podobně jako v žánrových kategoriích – specializovaná porota, složená ze zástupců filmových profesí a dosavadních držitelů Andělů v této kategorii.

Andělé oceňují také nejlepší nahrávku z „klasiky“. Tou nejlepší loňskou je klavírní koncert a symfonická báseň Toman a lesní panna od Vítězslava Nováka v interpretaci pianisty Jana Bartoše a SOČR pod taktovkou Jakuba Hrůši.

Stejně tak je součástí „andělských“ ocenění i jedna soška pro slovenské album. Loni to nejpovedenější podle akademiků natočila kapela Le Payaco. Jmenuje se Pohybliví v nehybnom.

  • Album
    Lenka Dusilová (Řeka)
    Jaromír Nohavica (Máma mi na krk dala klíč)
    Tata Bojs (Jedna nula)
  • Skladba
    Lenka Dusilová (Vlákna)
    Jaromír Nohavica (Máma mi na krk dala klíč)
    Tata Bojs (Zvony)
  • Skupina
    Monkey Business (Freedom on Sale)
    Tata Bojs (Jedna nula)
    Zrní (Nebeský klid)
  • Objev
    Deaf Heart (Soft Heart Attack)
    Amelie Siba (Dye My Hair)
    Kateřina Marie Tichá (Sami)
  • Sólový interpret
    7krát3 (!)
    Dan Bárta & Illustratosphere (Kráska a zvířený prach)
    Jaromír Nohavica (Máma mi na krk dala klíč)
  • Sólová interpretka
    Lenka Dusilová (Řeka)
    Aneta Langerová (Dvě slunce)
    Lenny (Weird & Wonderful)
  • Videoklip
    Bert & Friends (Piš mi básně)
    Viktor Sheen (Poslední přání)
    Yzomandias (Melanž)
  • Alternativa a elektronika
    Lenka Dusilová (Řeka)
    Amelie Siba (Dye My Hair)
    Tábor (Liebe)
  • Folk
    Robert Křesťan & Druhá Tráva (Díl první)
    Petr Linhart (Nezvěstní)
    Dagmar Voňková (Archa)
  • Jazz
    Concept Art Orchestra (100 Years)
    Cotatcha Orchestra (Bigbandová elektronika)
    Tomáš Liška & Invisible World (Hope)
  • Klasika
    J. Bartoš, J. Hrůša, Symfonický orchestr Českého rozhlasu (Novák: klavírní koncert, Toman a lesní panna)
    Karel Dohnal  (Czech Music for Clarinet)
    J. Semerádová, E. Traxler (Händel, Leclair: Chaconne pro princeznu)
  • Rap
    58G (58 tape vol. 1)
    Viktor Sheen (Barvy)
    Yzomandias (Prozyum)
  • Rock
    Donnie Darko (Yesterdays)
    Kurtizány z 25. Avenue (Honzíkova cesta)
    Povodí Ohře (Dva trámy na kříž)
  • Slovenské album
    Katarína Knechtová (Svety)
    Le Payaco (Pohybliví v nehybnom)
    Richard Müller (Hodina medzi psom a vlkom)
  • Cena fanoušků
    Viktor Sheen (Barvy)
  • Síň slávy
    Robert Křesťan

Hrálo se, ale předtočeně

Ceny se udílely v přímém přenosu České televize. Vzhledem k protipandemickým opatřením se ceremoniál uskutečnil bez publika, pouze za přítomnosti nominovaných umělců. Ti dopředu nahráli speciální vystoupení. Písní se večer vzpomínalo také na nedávno zesnulého zpěváka Davida Stypku.

Celkově v patnácti kategoriích hlasovalo 379 akademiků. Českou hudební akademii tvoří odborníci z řad muzikantů, dosavadních držitelů Anděla, hudebních producentů, novinářů, dramaturgů i pořadatelů koncertů.

Záznam: Předávání cen Anděl za rok 2020 (zdroj: ČT24)

Loňský rok už stihly zhodnotit také ceny Vinyla a Apollo.