Cenu Apollo za rok 2020 si odnáší písničkářka Amelie Siba

Česká hudební kritika podesáté vybírala nejlepší album uplynulého roku. Stala se jím deska Dye My Hair od písničkářky Amelie Siba. Udílení cen Apollo tradičně provázel koncert nominovaných, který bylo možné v živém streamu sledovat na webu České televize, záznam lze přehrát mimo jiné i v tomto článku.

Pražská písničkářka Amelie Siba na sebe domácí alternativní scénu upozornila ještě ani ne jako dvacetiletá „épéčkem“ It Was Nice to Meet You. Vítězné album Dye My Hair je jejím debutem, na němž zní indiefolkové melodie s intimní elektronikou. 

O pozoruhodnosti nahrávky mladé autorky svědčí i nominace na objev roku v hudebních cenách Vinyla a další dvě nominace v cenách Anděl. 

V cenách Apollo se o vítězi rozhodovalo mezi sedmičkou nominovaných. Stejně jako Siba do ní poprvé pronikly pražské uskupení Dukla (s deskou Honza) a indiefolkové Teepee (s novinkou Where the Ocean Breaks). Naopak už dříve se ve výběru objevila jména kapel Povodí Ohře (Dva trámy na kříž), Tata Bojs (Jedna nula), Květy (Květy květy) a autorky a zpěvačky Lenky Dusilové (Řeka).

I o letošním ročníku vznikne dokument v režii Šimona Šafránka, snímek odvysílá 19. března ČT art.

„Pro živou hudbu to byl rok samozřejmě katastrofální, pro hudební nahrávky naštěstí ne,“ ohlíží se za rokem 2020 hudební publicista Pavel Kučera, který stál u zrodu cen Apollo. „Možná dokonce měli muzikanti víc času si sednout do studia, netrávili tolik času na koncertech, takže skládali nový repertoár.“

Apollo chce dát šanci i kratším nahrávkám

Ocenění, které se inspirovalo třeba britskou Mercury Prize, se letos uděluje podesáté. „Ať vezmu rappera Bonuse s albem Náměstí míru, Borise Carloffa, bratry Orffovy, Please The Trees nebo dné, všechny desky, které tu cenu dostaly, obstály ve zkoušce času, nebyl to žádný one-day wonder,“ nepochybuje Kučera. 

V další dekádě by podle něho Apollo chtělo zohlednit proměny na hudební scéně. „Alba už nejsou nejdominantnější platformou, mnohem více se scéna přesouvá k singlům, EP, kratším formám,“ všímá si Kučera. Organizátoři proto zvažují úpravu pravidel tak, aby se do výběru dostaly i nahrávky kratší než pětadvacet minut, což je v současnosti minimálně stopáž pro nominované desky. 

Hudbu hodnotily i ceny Vinyla a Anděl

Desátý ročník oslavily letos také zmíněné hudební ceny Vinyla, které – stejně jako Apollo– ⁠vznikly ve stejnou dobu jako protiváha k mainstreamovějším cenám Anděl. Za nejlepší loňské album Vinyla označila debut Liebe od pražské čtveřice Tábor. Prvotinou zaujal i objev roku – jihlavské rapové trio 58G. Počin roku se podařil labelu Divnosti. 

Ceny Anděl zatím zveřejnily nominace, nejvíce jich vedle zmíněné Lenky Dusilové obdržel písničkář Jaromír Nohavica a kapela Tata Bojs. Vítěze kategorií populární hudby i té žánrové oznámí akademici ale až na konci května. 

Záznam: Koncert a předávání cen Apollo (zdroj: ČT24)