Česká televize nasadila Kukačky, dramatický seriál o záměně dětí

Upoutávka: Kukačky (zdroj: ČT24)

Kadlecovi a Holcovi jsou šťastnými rodinami, jenže pak zjistí, že jejich děti ve skutečnosti nejsou jejich. Před lety totiž byli jejich potomci v porodnici vyměněni. Jak náročná situace zasáhne vztahy nejen v rodině, ale i v komunitě malého města, sleduje nový seriál Kukačky. První z celkem třinácti dílů odvysílá ČT1 8. ledna ve 20:10.

Námět seriálu připomíná skutečnou událost, k níž v roce 2006 došlo v třebíčské nemocnici. Autor scénáře Jan Coufal ale vycházel ze zkušenosti vlastní rodiny. „Mé mamince přinesli po porodu místo mě cizího kluka. Všimla si toho po pár minutách a zjednala nápravu,“ prozradil.

Remundová: Olga může být inspirací

Hrdinové seriálu to, že mají doma „kukačku“, zjistí náhodně při lékařském vyšetření šestiletého syna. „Absolutně netuším, jak bych se v takové situaci nebo v takových situacích, ve kterých se ocitla moje postava, zachoval,“ přiznává David Novotný, který hraje jednoho z otců. „Je mi velmi nepříjemné o tom přemýšlet, ale zkusit to vymyslet za postavu je naopak velmi příjemné,“ dodává.

Chování jeho seriálové manželky by mohlo být podle Sabiny Remundové inspirativní. „Olga také pláče a je bezradná, ale vždycky je celé rodině oporou. V té síle a životní energii je naděje a radost a smysl života. A také pozitivum příběhu. V tom srdnatém boji s ranami osudu může být vzorem a inspirací,“ domnívá se.

Adamczyk: Musíte přehodnotit úplně všechno

Šokující zjištění zasáhne i do osudu Kadlecových, které na obrazovce představuje Marta Dancingerová a Marek Adamczyk. Není to přitom poprvé, co se historie obou rodin propletly. Mají totiž společnou minulost, jež není jednoduchá a rozhodně nepomáhá k řešení.

„Každý z nás se někdy dostane do situace, kdy se mu jeho pohled na svět ze dne na den rozbije na kousíčky. Věci, které jste považovali za neotřesitelné jistoty, jsou najednou jinak, než jste si mysleli. Musíte přehodnotit úplně všechno,“ komentuje Adamczyk reakce své postavy, Martina, které ho prý nejprve překvapovaly.

Rozhovor s Biserem A. Arichtevem a Markem Adamczykem (zdroj: ČT24)

„Obě manželství jsou šťastná, stojí na pevných základech a tohle je pro ně obrovská zkouška,“ je si vědoma i Marta Dancingerová. Věří, že diváci se mohou s každým z hrdinů ztotožnit. A život se zjištěním o záměně nezmění jen dvěma ústředním rodinám. K pochybení došlo v místní porodnici, doktne se tedy i širších vztahů na malém městě. 

Nová píseň Lenky Filipové a Lenny

Kukačky vznikly v režii Bisera A. Arichteva. V dalších rolích se představí Petr Kostka, Veronika Freimanová, Jiří Štrébl, Michal Isteník, Jan Dolanský, Jitka Čadek Čvančarová nebo Libuše Švormová.

K seriálu také  vznikla skladba Samotní nejsme nic. Duet o vztahu matky s dcerou nazpívala Lenka Filipová s Lenny.