Peter Lipa si pozval Večerního hosta. O životě a smrti mluví bez patosu, zato s poezií

Rozhovor s Peterem Lipou (zdroj: ČT24)

Slovenský jazzman Peter Lipa vydal album, které je postavené na interpretaci básní Milana Rúfuse. Zhudebnil je český skladatel David Rotter. Novinka nazvaná Večerný hosť obsahuje sedmnáct skladeb.

„Jeho texty mají hlavně hodně společného s věkem a s moudrostí, s časem a v mnohých případech i s tím, že jednou budeme muset odejít z tohoto světa,“ říká o Rúfusových básních Lipa. Slovenský básník, ale také literární historik, překladatel a esejista zemřel v roce 2009. Od devadesátých let byl opakovaně navrhován na Nobelovu cenu za literaturu. 

Podnět natočit album jeho zhudebněné poezie vzešel od skladatele Davida Rottera. Písně prý poslal po herci Milanu Lasicovi Peteru Lipovi s návrhem, že by právě on pro ně byl ideálním interpretem. Slovenský jazzman na nabídku kývnul.

„Přiznám se, že čtu básně málo, ale když jsem se zahloubal do poezie Milana Rúfuse a do té hudby, zjistil jsem, že bych se v tom uměl cítit jako doma,“ vysvětluje.

David Rotter, Peter Lipa a Marek Ormandík
Zdroj: David Rotter

Nahrávalo se v Olšanech u Brna, kde Rotter mimo jiné spolupracuje s Divadlem Bolka Polívky. Právě tamní inscenace Klíště ho podle jeho slov přivedl k Rúfusově poezii.

„Tématem hry je setkání dvou starších herců, kteří mezi řádky hry uvažují o životě a smrti. A smrt k životu patří stejně nerozlučně jako zima k jaru. Milan Rúfus pohlíží ve svých básních na různé stránky lidství bez patosu a smutku, zato s nadhledem, radostí a někdy i laskavým humorem,“ upřesňuje skladatel. 

Smutná doba je časem k zamyšlení

První nahrávky vznikly zhruba před rokem, aniž by autoři tušili, že brzy přijdou časy, s nimiž Rúfusovy verše v mnohém rezonují. „Je to smutná doba, ale nezbývá nám nic jiného, než se s ní vyrovnat a možná ji využít k tomu, abychom se nad sebou víc zamysleli, trochu se zkoncentrovali a přemýšleli, co bude potom,“ domnívá se Lipa. 

Jako speciální host se k „večernímu hostu“ přidal Ondřej Ruml. Album také provází ilustrace Mareka Ormandíka.