Výstava prezentuje luxusní design z dob socialismu. Fenomén je spojen s identitou Křišťálového údolí

Luxusní bižuterie z doby budování socialismu je na nové výstavě muzea v Jablonci nad Nisou. V expozici jsou výtvory, které byly prezentované v letech 1948 až 1989 na prestižních výstavách v zahraničí i doma, včetně světových výstav EXPO.

„Účast na výstavách a veletrzích byla nedílnou součástí propagačních aktivit všech podniků, které musely pravidelně připravovat nové originální vzory zajišťující vysoké renomé naší bižuterie u zákazníků. Jednotliví vzorkaři měli svůj specifický rukopis, vlastní uchopení materiálu a techniky,“ říká jedna z kurátorek výstavy Kateřina Hrušková.

Expozice nese název Kaleidoskop vkusu. „Mapuje vůbec poprvé slavnou éru světoznámého fenoménu, který dodnes tvoří jeden z pilířů identity Křišťálového údolí. V neotřelé instalaci návštěvníky obklopí jablonecká bižuterie úspěšně prezentovaná ve druhé polovině 20. století na prestižních výstavách v zahraničí i doma,“ zvou autoři výstavy.

Výstavu doplnila rozsáhlá odborná publikace

Exponáty v kombinaci s dobovými fotografiemi podle autorů výstavy podávají nejen obraz jablonecké bižuterie, ale také zprávu o způsobech její prezentace za minulého režimu. 

Vystavené jsou i šperky, které na významných výstavách získaly ocenění. Například náhrdelník Vlasty Koldovské byl oceněn zlatou medailí na výstavě Jablonec 87 nebo náhrdelník Vlasty Roučové získal zlatou medaili na Mezinárodním veletrhu spotřebního zboží v Brně v roce 1975.

K výstavě Kaleidoskop vkusu vznikla stejnojmenná rozsáhlá odborná publikace, s řadou často raritních fotografií, o více než dvou stech stranách v česko-anglické jazykové mutaci. „Díky mnoha osobním setkáním se vzorkaři se nám podařilo lépe pochopit systém práce v tomto oboru, určit autorství a doplnit informace k mnoha sbírkovým předmětům,“ uvedla hlavní kurátorka výstavy Kateřina Nora Nováková.

Muzeum v Jablonci je po bezmála dvouměsíční nucené pauze otevřené od čtvrtka, i když zatím s omezenou kapacitou. Uvnitř budovy může být najednou v rámci protikoronavirových opatření maximálně 60 lidí.

Do neděle se v muzeu vstupné neplatí a v expozicích jsou další dvě nové výstavy. „Ta větší z nich se jmenuje DESIGNOVÁ 10 a mapuje přírůstky současného designu do muzejní sbírky za posledních deset let,“ řekl hlavní kurátor muzea Petr Nový.

Druhá z výstav nazvaná Reflexe představuje v muzejním krystalu deset sklářských umělců tří generací z různých koutů světa tvořících v České republice. Zastoupeni jsou tvůrci z Evropy, Asie a Severní Ameriky. Všechny tři nové výstavy budou v muzeu do 5. září příštího roku.