Liberec zvažuje kandidaturu na Evropské hlavní město kultury. Zájem má i Broumov či Brno

Liberec zvažuje kandidaturu na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Rozhodnout se chce na základě zpracovávané strategie kultury, ta by měla být hotová v příštím roce. Informoval o tom v pondělí primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Primátor předpokládá, že o kandidatuře rozhodnou nejpozději v roce 2022.

„Dnešek by mohl být základním kamenem této myšlenky, protože my bychom chtěli nahlas dát najevo, že na tento ambiciózní evropský projekt si troufáme,“ uvedl primátor.

Titul Evropské hlavní město kultury (EHMK) vždy na jeden rok propůjčuje Evropská unie jednomu či více evropským městům, která tak mají po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. Držitelem za Česko byla v roce 2000 Praha a v roce 2015 Plzeň. Znovu na Česko přijde řada v roce 2028, zájem o kandidaturu ohlásil zatím Broumov a také Brno, potenciálních zájemců je však více.

Které z českých měst uspěje, by mělo být známo v roce 2023. Výběr je podle náměstka primátora pro kulturu Ivana Langra (SLK) dvoukolový. Zatím neví, kolik bude město případná kandidatura stát.

„V tuto chvílí žádný rozpočet netvoříme. Nám jde o vize, o kvalitní projekt, o kvalitní obsah, s nímž bychom chtěli kandidovat v prvním ze dvou kol, ve kterých se bude rozhodovat. A teprve v mezikroku mezi prvním a druhým kolem už to bude i o tvorbě konkrétního projektu a jeho financování,“ řekl náměstek.

Náklady pro Plzeň činily 378 milionů korun

Liberec má podporu Libereckého kraje. „Vnímám to jako příležitost pro místní, aby si uvědomili, jak velké kulturní zázemí Liberec má. Aby si uvědomili, jak důležitá je kultura v jejich životě,“ řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (SLK).

Když byla Plzeň v roce 2015 držitelem titulu EHMK, podle údajů organizátorů navštívilo tehdy 636 akcí zařazených do projektu 1,38 milionu lidí. Pořadatelé si chválili velký nárůst počtu turistů, Plzeň v roce 2015 zaznamenala meziroční nárůst o 16 procent. Rozpočty EHMK se pohybují od pěti milionů do 120 milionů eur, náklady v Plzni činily 378 milionů korun, tedy kolem 14,6 milionu eur.