Tip z iVysílání: Grimault a Prévert vypráví Andersenovu pohádku

Z iVysílání: Král a pták (lze přehrát do 11. 10. 2020) (zdroj: ČT24)

Francouzský tvůrce animovaných Filmů Paul Grimault a básník Jacques Prévert v roce 1980 po svém převyprávěli známou pohádku Hanse Christiana Andersena. Jejich bajka Král a pták vychází z příběhu Pastýřka a kominíček. V iVysílání ji lze vidět jen do 11. října.

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v takovém množství může být náročné. Web ČT24 proto pravidelně zveřejňuje tip na jeden záznam, který by bylo škoda si v programu uplynulého týdne nechat ujít.

Prévert a Grimault se u Andersenovy předlohy setkali už v roce 1946, výsledkem jejich první spolupráce byla pohádka o cínovém vojáčkovi. Už tehdy vznikla myšlenka, že by autorsky mohli převyprávět také love story pastýřky a kominíčka. Grimault se ujal režie, scénář psali oba. 

Animovaný film se podařilo dokončit o čtyři roky později. Grimault s výsledkem nebyl  spokojen, přesto se pohádka bez souhlasu tvůrců dostala v neúplné verzi do kin. V následujících letech se francouzský filmař snažil získat nejprve autorská práva a poté i finance, aby mohl Krále a ptáka dokončit v podobě, jakou s Prévertem zamýšleli. Finálního snímku se ale básník už nedožil.

Svoboda proti tyranii

Prévert původní příběh o zamilovaných porcelánových soškách rozšířil o postavy despotického vladaře a prostořekého svobodného ptáka. Zatímco král Karel V.+ III. = VIII. + VIII. = XVI. pronásleduje uprchlé milence, protože si sám myslí na sličnou pastýřku, pták se mu díky svému nadhledu může vysmívat.

Král a pták
Zdroj: ČT

Snímek inspirovaný žánrem kreslené grotesky se většinu času obejde bez dialogů, přesto je srozumitelnou romancí, která fandí svobodě a odsuzuje tyranii.

Česká televize Krále a ptáka uvádí v remasterované verzi s českým dabingem, který v roce 1983 pro kina namluvili Josef Vinklář, Stanislav Fišer či Raoul Schránil. Pastýřce a kominíčkovi své hlasy propůjčili manželé Jana a Viktor Preissovi.