Letní filmovou školu na závěr zamrazí z Krajiny ve stínu

V Uherském Hradišti končí Letní filmová škola. Šestačtyřicátý ročník se nakonec konal navzdory pandemii covidu-19, i když se musel v mnohém uskromnit. Na samý závěr 12. srpna organizátoři nechali uvedení světové premiéry – černobílého dramatu Krajina ve stínu. Jde o první historický film v režii Bohdana Slámy, držitele pěti Českých lvů.

Tragická freska o lidech, kteří začnou vraždit své sousedy, vychází ze skutečného poválečného masakru v jihočeské obci Tušť. Sláma Krajinu ve stínu natočil černobíle. Děj začíná koncem třicátých let a končí na počátku let padesátých. Odehrává se v malé obci na česko-rakouském pomezí. 

„Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Příběh vypráví o postavách, které navzdory všemu nerezignují, dokážou neztratit své lidství, a to z nich činí hrdiny. Některé aspekty těchto situací se opět vracejí a to nás musí neustále vést k pozornosti a ostražitosti. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami,“ uvedl k filmu režisér.

Scénář nenapsal, na rozdíl od předchozích titulů, sám, jeho autorem je Ivan Arsenjev. Z herců postavy v dramatickém příběhu ztvární Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Csongor Kassai, Barbora Poláková či Petra Špalková. Do kin se Krajina ve stínu dostane 10. září.

Po škole zůstane i Herec a nepravý polský kněz

Dříve než ostatní diváci viděli návštěvníci LFŠ také minisérii Herec, kterou v režii Petra Bebjaka chystá na obrazovky Česká televize. V dramatu z padesátých let minulého století se mladý umělec snaží vyrovnat s režimem, svými ambicemi i sexuální orientací. Ve filmové rodině se sejdou Jan Cina, Jenovéfa Boková a Emília Vášáryová.

Stává se tradicí, že návštěvníci LFŠ mohou ovlivnit, jaké filmy pošle pořádající Asociace českých filmových klubů (AČFK) do distribuce. Festivalový program představí tři nové snímky, ten s největší diváckou odezvou čeká na začátku následujícího roku promítání i v nefestivalových kinech. 

Tímto způsobem se na podzim dostane do biografů snímek Corpus Christi, za nějž byl režisér Jan Komasa nominován na Oscara. Vypráví o mladíkovi jménem Daniel, který v nápravném zařízení pro mladistvé projde duchovní proměnou a následně se na malém městě vlivem nedorozumění stává knězem.  

Zmrzlina pro Wajdovy, Schygullaovou i Körnera

LFŠ je sice nesoutěžní přehlídka, uděluje ale výroční cenu AČFK za přínos kinematografii. Letos patří čtyřem laureátům. Osobně ocenění převzal spisovatel a scenárista Vladimír Körner, podepsaný pod dramaty Údolí včel, Zánik samoty Berhof nebo Pramen života.

Uděleno bylo také význačnému polskému filmaři Andrzeji Wajdovi in memoriam a scénografce a kostýmní výtvarnici Krystyně Zachwatowiczové-Wajdové. Na filmech svého manžela se podílela jako autorka kostýmů. Ze zdravotních důvodů nemohla dorazit, cenu v podobě zmrzliny, která je symbolem LFŠ, převzal Rafał Syska, jeden z největších odborníků na Wajdovu tvorbu.

Výroční cena AČFK pro Vladimíra Körnera
Zdroj: Jakub Hněvkovský/LFŠ

Výroční cena náleží i Hanně Schygullaové, známé především jako dvorní herečka významného představitele německé nové vlny Rainera Wernera Fassbindera. I ona se ze zdravotních důvodů z účasti na LFŠ omluvila, přislíbila ale prý návštěvu příští rok.

Podobu 46. ročníku Letní filmové školy ovlivnila pandemie koronaviru. Organizátoři letošní přehlídku přesunuli na pozdější termín a zkrátili. Přístupná navíc byla tentokrát pouze pro akreditované návštěvníky.