Vzácný autoportrét Rembrandta se prodal téměř za půl miliardy korun

Vzácný autoportét barokního malíře Rembrandta van Rijna se na aukci společnosti Sotheby's prodal za více než 14,5 milionu liber (přes 420,7 milionu korun). Jde o nejvyšší částku, jakou doposud nějaký kupec za vlastní podobiznu tohoto velikána výtvarného umění zaplatil, uvedla londýnská pobočka Sotheby's.

Na obraze z roku 1632 se Rembrandt, kterému tehdy bylo 26 let, ztvárnil v černých šatech s bílým krajkovým límcem a klobouku. Jde o jeden z pouhých tří malířových autoportrétů ve sbírkách soukromých majitelů a ucházelo se o něj šest zájemců. Jeho odhadovaná cena činila 12 až 16 milionů liber. 

Na aukci se v síni Sotheby's dražila díla pocházející z pěti set let dějin umění, Rembrandtem počínaje a Gerhardem Richterem nebo Banksym konče. 

Britský streetartový umělec a aktivista do aukce dal triptych nazvaný Pohled na Středozemní moře 2017, na němž jsou znázorněny záchranné vesty. Reagoval tak na migrační krizi a chce výnos z aukce, který činí 2,2 milionu liber, věnovat jedné palestinské nemocnici na Západním břehu Jordánu. Odhadovaná cena olejomaleb byla 800 tisíc až 1,2 milionu liber. 

Společnost Sotheby's uvedla, že dvě třetiny z prodávaných děl nikdy dříve v aukci nebyly a většina těch ostatních nebyla k dispozici na trhu s uměním dvě desítky let.