Tygr z Walesu slaví 80. narozeniny. Zpěvák Tom Jones se nezalekl svého věku

Měl být horníkem, ale osud mu přidělil jinou cestu. Životní proměny britského popového zpěváka jsou ideálním námětem pro film. Po těžkých hudebních začátcích si v šedestých letech vysloužil cenu Grammy. Moderoval vlastní televizní show a nakonec získal řád britského impéria. Za zpěvákem stojí stovky koncertů po celé planetě a Tom Jones se i ve svých 80 letech vrací pravidelně na pódia, kde svojí vitalitou, přesným frázováním a ostrým, čistým hlasem dovede ze židle zvednout fanoušky všech generací.

Drsný baryton a fluidum vyzařující na pódiu vyneslo britskému zpěvákovi a příležitostnému herci Tomu Jonesovi přezdívku Tygr z Walesu. Energický Jones je považován za jednoho z kmotrů moderního soulu. Při jeho koncertech propadaly fanynky extázi již na sklonku 60. let.

Jeho hlas jej od té doby přenesl přes mnoho různých stylů a zajistil mu trvalý zájem posluchačů. Avšak i Jones si prožil období, kdy se mu nedařilo a kdy přežil svou uměleckou smrt. Písničky o lásce, ženách a dobrém pití ale nezestárly: hit Delilah proslavil na české scéně Karel Gott pod názvem Čas růží.

Prodával vysavače, aby uživil rodinu

Narodil se 7. června 1940 jako Thomas Jones Woodward v Pontypriddu, městečku na jihu Walesu. Rád zpíval již od dětství a docházel do kostelního sboru. Po skončení základní školy se oženil se spolužačkou a záhy se jim narodil syn. Aby rodinu uživil, pracoval Jones jako dělník nebo prodejce vysavačů, sny o pěvecké kariéře musely prozatím ustoupit rodinným povinnostem.

Od roku 1963 začal vystupovat s vlastní kapelou po barech a nočních klubech. Zde také na Jonese natrefil Gordon Mills, manažer a autor hitů pro tehdy populárního Cliffa Richarda. Odvezl jej do Londýna a podle slavného románu Henryho Fieldinga mu změnil původní jméno. Jonesův debutový singl It's Not Unusual (1965) raketově vyletěl na první příčku britské hitparády a před dalším šlágrem What's New Pussycat poklekla i Amerika. Jones se stal objevem roku a v této kategorii získal v roce 1965 americkou cenu Grammy.

Tom Jones v Madison Square Garden v New Yorku 12. června 1970
Zdroj: Ron Frehm/ČTK/AP

„Tygr Tom“ začal být od té doby v jednom kole, mimo jiné vystupoval jako předskokan kapele The Rolling Stones. Uprostřed 70. let se však téměř úplně vytratil ze scény. Lukrativní nabídky k vystupování v kasinech Las Vegas mu vzaly čas a motivaci k dalšímu tvůrčímu vývoji. Jones zpíval zbohatlíkům a široké publikum na něj zvolna zapomínalo. Když se pak někdejší sex symbol snažil navázat na své předchozí úspěchy, nebylo to pro něj vůbec lehké.

Na výsluní se znovu vyhoupl překvapivou spoluprací s elektronickou partou Art Of Noise, s níž natočil píseň Kiss (1988) z repertoáru zpěváka Prince. Výsledek byl přesvědčivý, videoklip zvítězil v anketě hudební stanice MTV.

Interpret hitů Sex Bomb či She's A Lady se do povědomí nejen hudebních příznivců dostal i díky písni Thunderball, která okořenila stejnojmenný snímek o agentu 007. Jones uváděl svou televizní show, účinkoval v muzikálu Matador, zahrál si v představení Pod mléčnou dráhou a objevil se v kresleném seriálu Simpsonovi. Režisér Tim Burton jej také obsadil do ironicky černé sci-fi Mars útočí.

S manželkou byli 59 let

Zpěvák byl 59 let ženatý, přestože se na vrcholu své kariéry chvástal, že měl v jednom roce poměr s více než 250 ženami. Manželka Melinda Rose Woodwardová, s níž se poznal v roce 1956, byla jeho dětskou láskou. Znali se od dvanácti let a vzali se v pouhých šestnácti.

Pětasedmdesátiletá nositelka titulu lady před čtyřmi lety zemřela v Los Angeles po krátkém boji s velmi agresivní formou rakoviny. Z jejich manželského svazku, který přestál řadu Jonesových nevěr, vzešel syn Marek. Ten funguje jako otcův manažer a díky němu má zpěvák také dva vnuky.

Má však také nemanželské dítě s modelkou Katherine Berkeryovou, s níž měl jen třídenní románek při vystoupení v New Yorku. Otcovství nejprve popíral, v roce 1989 ale prohrál soud a musel tak na tehdy dvouletého syna platit alimenty.

Na Jonese ale i přesto dál mířila světla reflektorů. Na sklonku roku 1998 byl Jones jmenován členem britského impéria, v roce 2006 mu královna udělila titul rytíře.

„James Bond“, tedy herec Roger Moore a Tom Jones pózují v Buckinghamském paláci poté, co od královny získali Řád britského impéria
Zdroj: Reuters/Stringer

Britský zpěvák několikrát vystoupil i v Česku. V roce 2001 poprvé, kdy představil své úspěšné album Reload, odkud pochází dnes již legendární píseň Sex Bomb.  Podruhé se do Česka vrátil v listopadu 2009 a představil zde kritikou dobře přijaté album 24 Hours.

Vystoupil také v Brně, a to o dva roky později. Na koncert se podíval z první řady také zpěvák Karel Gott, který v moravské metropoli koncertoval den před Jonesem. „Rád poznávám nová místa,“ řekl Jones publiku a bojoval s výslovností slova Brno. V roce 2016 vystoupil také na libereckém festivalu Benátská.