Filmová upoutávka týdne: Jak se Danny „Machete“ Trejo dostal z věznice do čtyř stovek filmů

Pětasedmdesátiletý herec Danny Trejo se nikdy nestal hollywoodskou hvězdou první kategorie. Jeho vrásčitou tvář přesto vídáme každý rok v mnoha rozmanitých snímcích. Trejovu kariéru, včetně kriminální minulosti, se pokouší přiblížit nový dokumentární film Inmate #1: The Rise of Danny Trejo (v překladu Vězeň č. 1: Vzestup Dannyho Treja).

Film si klade za cíl ukázat spletité cesty, jakými se ubíral hercův osobní i pracovní život. Není tajemstvím, že se Trejo v mládí dostával do problémů, za něž trávil roky ve vězení. I tuto kapitolu dokument popisuje za pomocí archivních materiálů i výpovědí hercových přátel a spolupracovníků.

Nespoutané začátky

Kanadský režisér Brett Harvey se v rozhovoru pro server Project-Nerd vyjádřil, co pro něj projekt představuje: „Pro mě byl na tom nejdůležitější příběh vykoupení. Že padl na určitou úroveň a poté dostal pocit, že musí splatit jistý dluh. A pro něj ten dluh nikdy nebude splacen.“

Filmařům se otevřel i sám Trejo. V upoutávce například popisuje, jak jako mladistvý delikvent ukryl na zadním dvorku své matky brokovnici a granát. Trejo následně pracoval jako boxerský trenér na natáčení snímku Splašený vlak (1985). V něm si také zahrál svou první filmovou roli.

Bod zlomu a sláva

Název dokumentu vtipně odráží Trejovy herecké začátky. Prvních deset let byl často obsazován jako anonymní vězeň, který se objevuje v pozadí scény. V budování kariéry Trejovi výrazně pomohl jeho vzdálený bratranec Robert Rodriguez. Díky němu získal role v úspěšných filmech Desperado (1995) a Od soumraku do úsvitu (1996).

Trejo si následně upevnil pozici rolemi ve vysokorozpočtových snímcích Anakonda (1997) a Con Air (1997). Nadále se každý rok objevoval v několika dalších a finančně méně nákladných projektech. Hrál tak ve více než 400 filmech. V roce 2007 ho Rodriguez obsadil do krátkometrážního fiktivního traileru Grindhouse: Machete. Zde se Trejo poprvé objevil jako titulní elitní zabiják. K roli se poté vrátil v „plnohodnotných“ snímcích Machete (2010) a Machete zabíjí (2013). 

Inmate #1: The Rise of Danny Trejo bude mít premiéru 22. června na digitálních platformách.