Baek Heenaová se může cítit jako na obláčku. Získala Cenu Astrid Lindgrenové

Jihokorejská autorka a ilustrátorka Baek Heenaová je známá především v Asii, větší povědomí o ní se ale brzy rozšíří i do dalších částí světa. Je totiž letošní laureátkou Ceny Astrid Lindgrenové. Prestižní ocenění se uděluje za přínos literatuře pro děti a mládež.

„S neuvěřitelným citem pro materiály, podobu a gesta vyprávějí filmové knihy Baek Heenaové příběhy o osamění i solidaritě. Její tvorba je dveřmi k něčemu, co lahodí smyslům, působí závratně a vnímavě,“ vyjádřila se porota k tvorbě devětačtyřicetileté autorky.

Porotci oceňují také její styl, který je kombinací ručně vyráběných figurek a pečlivě nasvíceného a vyfotografovaného prostředí. Vychází při tom ze znalostí filmové animace.

Baek Heenaová dosud vydala třináct obrazových knih, část z nich byla přeložena i do angličtiny. Jejím nejúspěšnějším titulem je její prvotina Cloud Bread. V ní si autorka pohrává s anglickým výrazem pro druh pečiva. Hrdiny jsou dvě koťata, která najdou obláček a vezmou si ho domů, kde z něj jejich matka upeče kouzelný chleba. Kdo ho sní, získá schopnost se vznášet – jako obláček. Kniha dala vzniknout muzikálu i kreslenému seriálu, který mimo jiné odvysílala Česká televize.

Baek Heenaová
Zdroj: ALMA

Česká nominace (zatím) nevyšla

Na ocenění bylo letos nominováno 237 autorů ze 68 zemí. Mezi nimi i Petr Nikl a Květa Pacovská. Jména českých tvůrců padla při nominacích už několikrát (Niklovo dokonce opakovaně), v dřívějších ročnících byl zmíněn například Petr Sís, Iva Procházková nebo projekt Noc s Andersenem, žádný ale nebyl nakonec jako laureát vybrán.

Cenu založila švédská vláda na počest světoznámé autorky literatury pro děti Astrid Lindgrenové, jejíž díla jako Děti z Bullerbynu nebo Pipi dlouhá punčocha jsou všeobecně známá i v České republice. Lindgrenová zemřela v roce 2002, od toho roku se cena uděluje. Odborná porota vybírá vítěze z kandidátů nominovaných organizacemi z celého světa. Nominováni mohou být spisovatelé, ilustrátoři, vypravěči i propagátoři literatury pro děti a mládež. K literárnímu ocenění patří finanční prémie ve výši pět milionů švédských korun (což v roce 2020 odpovídá zhruba 12,3 milionu korun).