Zlaté maliny mají alergii na Kočky

Všechno špatné je pro něco dobré, platí v případě Zlatých malin, které jsou příležitostí obdržet cenu i za špatný film nebo herecký výkon. Vítěze aktuálního ročníku vyhlásili pořadatelé kvůli pandemii nemoci COVID-19 pouze on-line, laureáti si ale pro levnou sošku „pozlacenou“ sprejem stejně většinou osobně nechodí. Kdyby ano, nejvíce by si jich tentokrát odnesl filmový muzikál Cats čili Kočky.

Vítězství filmové verze slavného muzikálu se víceméně očekávalo. Kritici a fanoušci se do ní strefovali už po zveřejnění prvních ukázek, zejména kvůli podobě digitálně „dodělávaných“ antropomorfních zvířat.

Do vizuálních efektů se dokonce strefovali i přímo herci z Cats, James Cordon a Rebel Wilsonová. „Málokdo rozumí důležitosti dobrých vizuálních efektů víc než my,“ rýpli si v únoru na vyhlašování cen Oscar, kde předávali sošky právě v této kategorii. 

Na Zlatých malinách, považovaných za anticenu Oscarů, už byli sami oceněni – jako nejhorší herci vedlejších rolí. Malin sesbíral muzikálový propadák celkem šest, mimo jiné i za scénář a režii. 

I přesto, že příběh o kočičím plese, na němž jedna vyvolená kočka získá šanci na další život, je spojen se jmény uznávaných tvůrců. K původním melodiím Andrewa Lloyda Webbera a básním T. S. Eliota, o něž se muzikál opírá, přibyla invence filmového režiséra Toma Hoopera, jenž získal Oscara za drama Králova řeč a natočil i třeba oceňovanou Dánskou dívku.

U Koček se pustil také do scénáře, spolu se scenáristickou hvězdou Leem Hallem. Ten naposledy psal scénář k životopisnému snímku Rocketman o Eltonu Johnovi a předtím třeba k baletnímu dramatu Billy Elliot.  

Nevedlo se Rambovi ani Travoltovi

Z více anticen se může „radovat“ i Rambo. Jednu si díky pokračování Poslední krev vysloužil i za nejbezohlednější ignorování lidského života nebo veřejného majetku.

Nejhorším loňským hercem se může nazývat John Travolta, a to dokonce za výkony ve dvou filmech: Trading Paint, v němž coby zkušený automobilový závodník nechce projet závod ani vztah se synem, a The Fanatic, kde si zkusil být posedlým filmovým fanouškem.

Z hereček hororovou hereckou úroveň předvedla Hilary Duffová v hororu The Haunting of Sharon Tate, vycházejícím ze skutečného příběhu. Je zajímavé, že vražda herečky Sharon Tateové se loni promítla i do novinky Quentina Tarantina. S tím rozdílem, že jeho film Tenkrát v Hollywoodu obdržel dva Oscary (z celkem deseti nominací).