Febiofest zahájí Šarlatán. Na festival přijede i hvězdný Woody Harrelson

Události v kultuře: Na Febiofest přijede herec Woody Harrelson (zdroj: ČT24)

Mezinárodní filmový festivalu Febiofest zahájí snímek Šarlatán polské režisérky Agnieszky Hollandové. Čestnou cenu Kristián převezmou herci Milan Lasica a Iva Janžurová nebo režiséři Hirokazu Kore-eda a Oren Moverman, s nímž dorazí také hollywoodský herec Woody Harrelson.

Už 27. ročník festivalu Febiofest začne 19. března v pražském Obecním domě filmem Šarlatán významné polské režisérky Agnieszky Hollandové, která je od roku 2012 držitelkou ceny Kristián. V hlavní roli se představí Ivan Trojan, který se o postavu slavného léčitele Jana Mikoláška podělil se svým synem Josefem.

Životopisné drama podle scénáře Marka Epsteina zachycuje ojedinělý životní příběh kontroverzního bylinkáře na pozadí přelomových okamžiků českých dějin. Snímek měl světovou premiéru na letošním Berlinale a do českých kin vstoupí 26. března.

Na slavnostním ceremoniálu Febiofest ocení amerického režiséra Orena Movermana, který za snímek Posel získal v roce 2010 nominaci na Oscara, stejně jako představitel jedné z rolí tohoto filmu Woody Harrelson. Právě proslulý herec, nominovaný na Oscara také za filmy Lid versus Larry Flynt nebo Tři billboardy kousek za Ebbingem, bude hostem festivalu.

Harrelson, který má na kontě kromě tří nominací na Oscary i několik nominací na Zlaté glóby nebo cenu BAFTA, přijede do Prahy uvést společně s Orenem Movermanem snímek Policejní divize Rampart z roku 2011. 

Cenu Kristián letos převezme na zahájení i významný slovenský herec Milan Lasica. Festival připomene jeho herecký výkon ve filmu Tři veteráni. Už dříve pořadatelé oznámili, že ocení také herečku Ivu Janžurovou.

Pražskou část Febiofestu zakončí 27. března snímek Pravda, který natočil japonský režisér Hirokazu Kore-eda. Film, který měl světovou premiéru na festivalu v Benátkách, představuje v hlavních rolích Catherine Deneuveovou, Juliette Binochetovou nebo amerického herce Ethana Hawka. Po skončení pražské části festival vyrazí do regionů.