Berlinale si pozvalo Šarlatána. Agnieszka Hollandová v něm režíruje Ivana Trojana

Berlinale uvede film Agnieszky Hollandové Šarlatán (zdroj: ČT24)

Nejnovější snímek oceňované polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán, v hlavní roli s Ivanem Trojanem, bude mít světovou premiéru na festivalu Berlinale. Drama inspirované osudy lidového léčitele, odsouzeného ve vykonstruovaném procesu, uvede sekce Special Gala.

Produkce filmu dostala v těchto dnech oficiální pozvání od uměleckého ředitele berlínského festivalu Carla Chatriana. Ten loni zavedl právě novou sekci Special Gala pro snímky „mimo soutěž“. Jako první zde bylo uvedeno filmové zpracování příběhu o Pinocchiovi, v režii Mattea Garroneho a s Robertem Benignim v jedné z hlavních rolí.

Agnieszka Hollandová není na Berlinale žádným nováčkem, uvedla zde tři tituly v hlavní soutěži. Polské filmařky si berlínská přehlídka všimla už na začátku osmdesátých let, kdy tu představila drama Horečka o ruské revoluci. Poté se vrátila po více než třech dekádách s filmem Přes kosti mrtvých podle knihy pozdější nobelistky Olgy Tokarczukové. Morální thriller ze současného česko-polského pohraničí vznikl také s přispěním České televize (a zahrál si v něm třeba Miroslav Krobot). Berlinale „Kosti“ ocenilo Stříbrným medvědem.

Naposledy festival Hollandovou vybral do hlavní soutěže loni, kdy přivezla Pana Jonese. Scénář, jak je u Hollandové zvykem, opět vychází ze skutečných událostí. Politický thriller sleduje britského novináře, který se ve třicátých letech minulého století snažil podat zprávu o ukrajinském hladomoru.

Velký kus dějin v jednom lidském příběhu

Také Šarlatán, k němuž scénář napsal Marek Epstein, má předobraz ve skutečně žijící osobě, léčiteli Janu Mikoláškovi. Pro pomoc za ním přicházely i známé osobnosti, například herečka Olga Scheinpflugová nebo prezidenti T. G. Masaryk a Antonín Zápotocký. Po smrti Zápotockého ale komunisté Mikoláška soudili ve vykonstruovaném procesu, mimo jiné za krácení daní. Dostal tři roky a přišel o veškerý majetek. „Skrze toho člověka odvyprávíme velký kus dějin dvacátého století,“ uvedla během natáčení režisérka Hollandová.

Josef Trojan
Zdroj: Marlene Film Production/Alžběta Jungrová/Zuzana Panská

Za filmového Mikoláška si vybrala Ivana Trojana, a protože děj obsáhne delší časové období, léčitele v mladším věku ztvárnil Trojanův syn Josef. V důležité roli léčitelova asistenta se objeví slovenský herec Juraj Loj. I další obsazení je převážně česko-slovenské, ve snímku hrají také Jaroslava Pokorná, Martin Myšička či Jana Oľhová. Výrazným koproducentem je Česká televize, která od počátku projekt podporuje.

Program sedmdesátého Berlinale nabídne desítky filmů, včetně Šarlatána, od 20. února do 1. března. Do tuzemských kin vstoupí novinka Agnieszky Hollandové 26. března.

V sekci Special Gala budou uvedeny ještě čtyři další tituly. Vedle dvou dokumentů o číském literárním festivalu a Hillary Clintonové bude promítnut projekt Last and First Men nedávno zesnulého islandského skladatele Jóhanna Jóhannssona. Světovou premiéru si na Berlinale odbude také hraný snímek Andrewa Levitase o novináři Williamu Eugeneovi Smithovi, který upozornil na otravu rtutí v japonském rybářském městečku způsobenou místní továrnou. Hraje ho Johnny Depp.