„Nikdy nechtěj dělat zázraky.“ Šarlatána Agnieszky Hollandové představuje trailer

Trailer: Šarlatán (zdroj: Marlene Film Production)

Novinku Agnieszky Hollandové, životopisné drama Šarlatán, čeká na konci února světová premiéra na festivalu Berlinale. Tvůrci při té příležitosti zveřejňují první oficiální trailer k tomuto filmu inspirovanému osudy českého léčitele. Do tuzemských kin Šarlatán zamíří 26. března. Hlavní roli svěřila polská režisérka Ivanu Trojanovi, léčitelova asistenta a zároveň životního partnera ztvárnil slovenský herec Juraj Loj.

Scénář Marka Epsteina vychází ze života skutečného léčitele Jana Mikoláška. Líčí intimní příběh na pozadí zásadních dějinných událostí. Mikolášek, jehož pomoc vyhledávaly i známé osobnosti, například herečka Olga Scheinpflugová nebo prezidenti T. G. Masaryk a Antonín Zápotocký, byl v padesátých letech souzen ve vykonstruovaném procesu.

„Šarlatána“ hraje Ivan Trojan i jeho syn

Plakát k filmu Šarlatán
Zdroj: CinemArt

„Byla to asi nejsložitější postava, jakou jsem kdy ve filmu hrál,“ přiznává Ivan Trojan. „Zvláštní a velmi rozporuplná. Mikolášek je během jedné scény schopen sympatie získat a hned je zase ztratit, a to se obrátí třeba třikrát,“ popisuje člověka nadaného mimořádnou schopností pomáhat lidem, ale zároveň prokletého vlastními démony. 

Děj sleduje Mikoláška už od mládí. Představitele léčitele v mladším věku našla režisérka v Trojanově synovi Josefovi. „Mikolášek prožívá významný vnitřní svár a je to velice komplikovaná osobnost. Jeho emoční vypětí je velké, a tak bylo nutné, aby se do něj člověk opravdu hodně ponořil a pochopil, co je vlastně zač,“ svěřil se mladý herec.

„Ivan Trojan je velká osobnost, ale to už vím od doby, kdy jsme se potkali na natáčení Hořícího keře,“ zmiňuje Hollandová další námět z českého prostředí, který natáčela – pojednával o dění po smrti Jana Palacha. „Trojanův syn Josef se pro nás stal dárkem. Mají v sobě něco velmi podobného, což pomohlo uvěřit tomu, že mohou být stejná postava,“ nepochybuje režisérka. 

Téměř po celý film stojí po boku Jana Mikoláška jeho životní partner a zároveň asistent. „František je mladý muž, který přišel hledat práci, a jeho odvaha, sebejistota a chuť žít ho určitým způsobem předurčily k tomu, aby se stal pomyslným pilířem v životě Mikoláška,“ představuje svou roli Juraj Loj.

Světová premiéra na Berlinale

Herci nebudou chybět ani na světové premiéře Šarlatána v Berlíně. Významný festival film uvede 27. února v nesoutěžní sekci Berlinale Special Gala. Agnieszka Hollandová se prý neobává, že by příběh českého léčitele nezajímal diváky mimo české hranice.

Ivan Trojan a Juraj Loj
Zdroj: Alžběta Jungrová/CinemArt

Ostatně na Berlinale přivezla v minulosti už několik svých titulů, zasazených převážně do východní Evropy. Naposledy se loni do hlavní soutěže dostal Pan Jones. Politický thriller, opět podle skutečnosti, sleduje britského novináře, který se ve třicátých letech minulého století snažil podat zprávu o ukrajinském hladomoru.

Snímek Šarlatán vznikl v produkci Marlene Film Production, významným koproducentem je Česká televize.