Kdo pojede letos na Eurovizi? Národní kolo rozhodne mezi sedmi talenty

Čeští muzikanti a interpreti se opět pokusí zaujmout zahraniční posluchače v soutěži Eurovize. O tuzemském zástupci i tentokrát rozhodne hlasování v národním kole – finalisty jsou Barbora Mochowa, Ben Cristovao, Elis Mraz a Čis T, Karelll, Olga Lounová, Pam Rabbit a kapela We All Poop. Jejich soutěžní skladby a klipy budou zveřejněny 20. ledna 2020, kdy také bude zahájeno hlasování. To potrvá do 2. února.

Barbora Mochowa se o přízeň posluchačů ucházela už loni, nakonec ale postoupila kapela Lake Malawi. „Potěšilo mě, že jsem díky Eurovizi mohla dostat svou hudbu k většímu počtu lidí, proto jsem se rozhodla to letos zkusit znovu,“ vysvětluje své repete. Šestadvacetiletá zpěvačka a skladatelka zatím jediné sólové album Waiting for the White Raven vydala v roce 2016. Na svém profilu píše, že moderním písničkářstvím na tuzemskou scénu přináší neobvyklé pojetí zasněného popu.

Vizitka: Barbora Mochowa (zdroj: ČT24)

Podruhé se do Národního kola přihlásila i Pam Rabbit. „Od první chvíle, kdy umím chodit, jsem byla posedlá tancem, show a uměním,“ říká o sobě. Kromě vlastní účasti na Eurovizi také provázela Mikolase Josefa, který zaznamenal v historii této soutěže zatím největší český úspěch, když ve finále skončil ze všech zemí šestý.

Vizitka: Pam Rabbit (zdroj: ČT24)

Benny Cristo je název druhého alba a také alter ego Bena Cristovaa. Muzikant s angolskými kořeny na sebe před deseti lety upozornil v talentové soutěži, od té doby se s úspěchem pohybuje na tuzemské hudební scéně. Nebrání se zkoušení nového a důležitou součástí jeho vystoupení je i show. „Líbí se mi, že můžu díky Eurovizi dát vědět, co dělám a co mě baví, i za hranice vlastní země,“ slibuje si od účasti.

Vizitka: Benny Cristo (Ben Cristovao) (zdroj: ČT24)

Podobně to vidí i Olga Lounová. Podle osmatřicetileté zpěvačky, k jejímž hitům patří písně Jsem optimista nebo Láska v housce, je nejdůležitější možnost vlastní prezentace. „Vlastně mi jde hlavně o tu písničku. Z celé mé tvorby nejvíc chytí za srdce a mohla by reprezentovat Česko, protože předává silnou emoci,“ nepochybuje.

Vizitka: Olga Lounová (zdroj: ČT24)

Elis Mraz čili Eliška Mrázová je další úspěšnou účastnicí pěvecké talentové soutěže. Sama pak před třemi lety zasedala v porotě národního kola Eurovize. Letos se naopak bude snažit porotce zajmout. Spolu se slovenským rapperem Čis T, s nímž se rozhodla vystupovat.

Vizitka: Elis Mraz (Eliška Mrázová) (zdroj: ČT24)

„V Eurovizi je důležité, co ten konkrétní člověk předvede, a je úplně jedno, o jakou jde soutěž a jaké má jméno,“ domnívá se další z národních finalistů, který si říká Karelll. V občanském průkazu má zapsáno Karel Peterka. Skládání písní se tento šestadvacetiletý hudebník učil v Londýně. Loni vydal své debutové EP s názvem On My Own.

Vizitka: Karelll (Karel Peterka) (zdroj: ČT24)

Sedmičku finalistů uzavírá kapela We All Poop, která se dala dohromady nedlouho před národním kolem: „Mysleli jsme si, že je Eurovize jako jiné talentové soutěže, ale byli jsme vyvedeni z omylu a to nás příjemně překvapilo. Očekávali jsme, že do naší hudby bude dramaturgie hodně mluvit, ale naopak se cítíme v tomto směru svobodní,“ přiznávají.

Vizitka: We All Poop (zdroj: ČT24)

Jak hlasovat

Hlasování bude probíhat opět výhradně prostřednictvím oficiální aplikacie Eurovision Song Contest, která je dostupná na obou dominantních mobilních platformách zdarma a zaručuje, že každý on-line účet může hlasovat pouze jednou.

„Po loňské zkušenosti se započítáním hlasů zahraničních fanoušků jsme se rozhodli i tento rok pokračovat v nastoleném trendu a sečtené hlasy zohlednit jako jednoho dodatečného mezinárodního porotce. Tímto způsobem umožníme všem finalistům již v této fázi soutěže být více vidět, ale dostanou i důležitou zpětnou vazbu,“ doplnil vedoucí české delegace Cyril Hirsch.

Loni se sčítaly body, které vycházely jednak z hlasování českých diváků, tak i z hlasování mezinárodních fanoušků a mezinárodní poroty.

V květnu se rozhodne

Eurovision Song Contest se vždy koná v zemi vítěze předchozího ročníku, tím byl loni nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Letos tedy soutěž hostí Rotterdam, první semifinálové kolo je naplánováno na 12. května, druhé o dva dny později. Finálová show se odehraje 16. května, opět v přímém přenosu České televize.

Eurovize letos vstupuje do 65. ročníku. Česko se na této soutěži, organizované zeměmi sdruženými v Evropské vysílací unii (EBU), představilo devětkrát. Nejúspěšnější byl už zmíněný Mikolas Josef. Před ním se do finále dostala jako jediná Gabriela Gunčíková v roce 2016, skončila ale bez jediného bodu od diváků. Loni se z finálového postupu mohla radovat indie-popová kapela Lake Malawi, celkově skončila jedenáctá.