Filmová upoutávka týdne: „Nesnažte se ho pochopit.“ V novém snímku si Nolan opět pohrává s časem

Christopher Nolan je jeden z mála hollywoodských filmařů, který točí velkorozpočtové originální projekty. A tak se už vydal krást do snů nebo na záchranu vojáků u Dunkerku. Jeho filmy velmi často oplývají neobvyklou strukturou a nadcházející Tenet nebude v hrátkách s časem výjimkou.

O čem konkrétně ale Tenet bude, zůstává zatím záhadou a jasno nevnáší ani první upoutávka. Neví se dokonce, ani jak se jmenuje hlavní postava, kterou ztvárňuje John David Washington. Trailer ovšem zmiňuje posmrtný život, hrozbu třetí světové války a je jisté, že se diváci dočkají neobvyklého přístupu k pojetí času.

Záhadnost není pro filmy režiséra a scenáristy Christophera Nolana ničím výjimečným. Nolan ale začínal v menším měřítku s levnějšími dramaty a až postupem času se vypracoval na tvůrce vysokorozpočtových blockbusterů, které si nicméně udržují punc originality. Debutoval v roce 1999 s černobílým snímkem Sledování, věhlas ale začal získávat až s druhým filmem – Memento z roku 2000, ve kterém příběh odvyprávěl pozpátku. Následně natočil remake norského krimi příběhu Insomnie, kde režíroval Al Pacina a Robina Williamse.

Oživení Batmana

Zlomovým se pro něj stal rok 2005, kdy šel do kin jím režírovaný Batman začíná, který na filmová plátna po letech vrátil komiksovou ikonu. Na rozdíl od posledního pokusu v podobě Batmana a Robina z roku 1997 se nová verze „netopýřího muže“ držela při zemi a snažila se o realističtější přístup. Úspěch korunoval Nolan o tři roky později s pokračováním nazvaným Temný rytíř, který utržil přes miliardu dolarů celosvětově a přinesl posmrtně oscarovou sošku pro herce Heatha Ledgera. Sérii Nolan uzavřel v roce 2012 (opět miliardovým) dílem Temný rytíř povstal.

Zatímco se režisérovo jméno začalo spojovat s komerčním úspěchem, natáčel další projekty, které v hollywoodském světě franšíz působí ambiciózně, protože za sebou nemají žádnou proslulou značku. Prvním byl kouzelnický thriller Dokonalý trik s Christianem Balem a Hughem Jackmanem, druhým byl Počátek v hlavní roli s Leonardem DiCapriem, v němž se skupinka vydává do snů dědice velké společnosti, aby mu vnukla myšlenku.

Christopher Nolan
Zdroj: STEPHANE MAHE/Reuters

A u diváků slavil úspěch i s těmito novými nápady, jen Počátek globálně utržil z kin přes osm set milionů dolarů. Následující sci-fi Interstellar, které se podívalo až za horizont černé díry, pak dosáhlo na téměř sedm set milionů dolarů. Zatím posledním Nolanovým snímkem byl Dunkerk, který se sice vrátil ke známé historické události z druhé světové války, ale specifickou strukturou vyprávění nabídl neotřelý pohled. Za Dunkerk nechali lidé v kinech přes půl miliardy dolarů.

Tenet šancí pro Johna Davida Washingtona

Tenet zřejmě nemá v úmyslu zaostat za Nolanovými minulými filmy. Spoléhá ale na poměrně neznámého herce v hlavní roli. John David Washington má sice slavné kořeny, jeho otcem je Denzel Washington, ale zatím se úplně neprosadil. Mezi jeho nejvýraznější počiny patří seriál Hráči a loňské životopisné dílo BlacKkKlansman.

Ovšem podobně jako v jiných svých dílech i ve filmuTenet Nolan spoléhá na širší ansámbl, který čítá i výraznější jména. Ve snímku tak objeví i Kenneth Branagh, Michael Caine či Robert Pattinson.