Vzhůru do Liberce. Festival Anifilm končí v Třeboni a míří na sever

Mezinárodní festival animovaného filmu se po osmnácti ročnících přesune z Třeboně do Liberce. Akce je nejvýznamnější přehlídkou svého druhu ve střední Evropě a každým rokem se rozrůstá. Letos ji navštívilo více než devět tisíc milovníků animovaného filmu, kteří se mohli podívat na víc než 500 soutěžních i doprovodných snímků.

„Hlavním impulsem bylo dlouhodobé omezení, co se týká kapacit projekčních sálů, ale i zázemí pro festival. Snažili jsme se uvést v život i dům animace, což je nás celoroční projekt, který jsme do Třeboně situovali, ale bohužel se to nepovedlo. Letos v dubnu se vedení města rozhodlo tento projekt zastavit,“ uvedl ředitel festivalu Tomáš Rychecký.

Třeboň letos ustoupila od vybudování expozice animovaného filmu a odmítla na jeho vybudování evropskou dotaci přes 64 milionů korun. Mezinárodní přehlídka se proto příští rok na jaře bude konat ve stotisícovém Liberci, který o festival projevil enormní zájem.

Primátor města Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) připomíná, že jde o nejvýznamnější akci svého druhu ve střední Evropě. „Kromě mezinárodní propagace můžeme především hovořit o ekonomickém přínosu pro město, do kterého při festivalu přijede minimálně 10 tisíc návštěvníků,“ říká primátor.

V Liberci se bude festival poprvé konat příští rok od 5. do 10. května. Program se zaměří především na propojení animace s hudbou a zvukem. Přehlídka se bude odehrávat v kulturním centru Lidové sady, v kině Varšava nebo v knihovně. Centrem festivalu se stane zámek, který má soukromého majitele, jenž souhlasí s pronájmem.

Rozpočet festivalu dosahuje 16 milionů korun, příspěvek Liberce bude 1,5 milionu. Stejnou částkou Anifilm podpoří Liberecký kraj. Vedení města přitom počítá s dlouhodobou spoluprací s organizátory festivalu.