Anifilm ocenil Vlčí dům, dětskému diváku doporučuje dívku z budoucnosti Mirai

V mezinárodní soutěži celovečerních filmů na festivalu Anifilm zvítězil experimentálně laděný snímek Vlčí dům chilských tvůrců Cristóbala Leóna a Joaquína Cocina. Zvláštní uznání získal kanadský snímek Ville Neuve režiséra Félixe Dufour-Laperrièra. Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti se porota rozhodla udělit anime filmu Mirai, dívka z budoucnosti. Zvláštní uznání v této podkategorii si odnáší film Pačamama.

Jiná tříčlenná porota rozhodovala o dvou kategoriích, krátkých a studentských filmech. V první z nich zvítězil kanadský snímek Zvířecí chování, zvláštní uznání získal francouzský film Vejce. Mezi studenty uspěl britský počin Dobré úmysly, zvláštní uznání si odnesl český anidok Spolu sami

Další porota hodnotila nenarativní a abstraktní animace a také videoklipy. Mezi nenarativními filmy zvítězil britský Polospánek. Zvláštní uznání putuje do Rakouska, dostal ho známý experimentátor Thomas Renoldner za svůj počin Nevím co. Nejlepším videoklipem je hravě ztvárněný Elves of Karoo, zvláštní uznání získal Mr. Fear.

O vítězích národní soutěže Český obzor rozhodla Rada animovaného filmu. Nejlepším krátkým filmem je Kdesi, nejlepším studentským Schovka z dílny posluchačů pražské FAMU. V kategorii televizní tvorby zvítězil vánoční speciál pořadu Zpívejte s námi, mezi videoklipy Gorgeous Sleeper Cell od Shabazz Palaces. Nejlepší českou zakázkou je spot Jak to snáší, jehož výtvarnicí je Veronika Zacharová.