Václav Havel se vrátil do vězení. Padla poslední klapka nového filmu podle jeho života

Události: Poslední klapka filmu podle života Václava Havla (zdroj: ČT24)

Padla poslední klapka filmu, který se inspiruje dramatickým životem Václava Havla. Režisér Slávek Horák ho natočil podle vlastního scénáře. Snímek zachycuje události od roku 1968 až k přelomové sametové revoluci nebo Havlův vztah s manželkou Olgou.

Poslední klapka zavedla filmaře do benešovských kasáren, kde natáčí Havlovo věznění v roce 1983. Umělecký maskér využil místo pleťovky hlavně odstíny fialové a červené. Představitel Havla Viktor Dvořák totiž při scéně ve sprchách odkryje tělo plné šrámů a modřin.

Navíc musel zkrátit vlasy, což si však pochvaluje. „Nejdřív jsem si musel vlasy nechat narůst a nabarvit a pak mě takhle ostříhali do vězení, je to příjemná změna,“ říká Dvořák.

Na natáčení vězeňských scén se pečlivě připravoval. „Když vlezete do takových nehostinných prostor, tak to s vámi něco udělá, na to přípravy asi nejsou potřeba, nicméně já jsem před natáčením strávil několik hodin ve věznici v Ruzyni, o to jsem poprosil,“ vypráví Dvořák. 

Z hlediska dobové věrnosti však vezení nebylo pro filmaře to nejsložitější. „Úskalí všech lokací je, že musí být dobové, a to je dneska hrozně těžké. Protože jen se projít v Praze po ulici a tvářit se, že jsme v roce 77, je nejdražší záběr v našem filmu,“ říká režisér Horák.

Snímek se snaží zachytit události v životě Václava Havla od roku 1968, kdy byl mladým úspěšným dramatikem. Následuje vpád vojsk Varšavské smlouvy a období, kdy se jako zakázaný autor stáhl do ústraní na chalupu u Trutnova. Snímek sleduje jeho souboj s komunistickým režimem až k přelomovým událostem roku 1989.

Film ale nechce být dokonale přesným historickým dokumentem. „Je to hraný film, je to fikce. Pro mne je nesmírně inspirativní ten boj jednotlivého člověka proti obří mašinérii,“ upozorňuje Slávek Horák, který v roce 2015 debutoval snímkem Domácí péče.

Drama, které se v kinech objeví začátkem příštího léta, se zaměří nejen na Havlovo působení v politickém disentu, ale také na jeho vztah s manželkou Olgou, kterou ztvární Anna Geislerová. Pavla Landovského si zahraje Martin Hofmann. Koproducentem filmu je Česká televize.