Klip týdne: Duchovní pouť Leonarda Cohena

Téměř tři roky už uplynuly od odchodu legendárního hudebníka a básníka Leonarda Cohena. Za necelý měsíc vyjde album jeho nedokončených písní Thanks for the Dance. Po krátké The Goal je Happens to the Heart první plnohodnotnou skladbou z chystaného alba.

Inspirací působivého videoklipu byla zkušenost Leonarda Cohena jako buddhistického mnicha při pobytu v kalifornském Mount Baldy Zen Center. 

„Chtěl jsem udělat něco, co by vypovídalo o Leonardových letech jako zenového mnicha,“ říká režisér Daniel Askill, který spolupracuje například se Siou. „Tento film je tichým, symbolickým vyprávěním, které mapuje odpoutání se od ega a nástrah slávy.“ Video je tak shrnutím Leonardova duchovního putování na cestě k osvícení. 

Video ke skladbě Happens to the Heart je prvním ze série nazvané Nowness. Ta je spoluprací mezi Leonard Cohen Estate a společností Sony Music Canada. Tento projekt spojuje talentované tvůrce filmů, aby se podělili o své umělecké reakce na nikdy nevydané Cohenovo dílo. V plném rozsahu jej společnost představí 22. listopadu 2019.

Kreativní režisérka Nowness Bunny Kinney uvedla: „Naší ambicí v této sérii krátkých filmů je nejen udržovat a oslavovat neuvěřitelné umělecké dědictví Leonarda Cohena novými vizuálními prostředky, které pomáhají vytvářet jedni z nejúžasnějších filmařů dnešní doby, ale také dále zkoumat Cohenovo dílo a hlavní tematiku jeho hudby: od lásky a ztráty k samotnému uměleckému vyjádření, identitě, sebereflexi, transformaci a transcendenci.“

Na vzniku alba se podílel i Leonardův syn Adam Cohen. „Při sestavování a aranžování hudby k jeho textům jsme vybrali jeho nejcharakterističtější ,hudební rukopis‘, a tak ho udrželi s námi,“ přiblížil Adam Cohen. „To, co mě na albu nejvíce zaujalo, je překvapená reakce těch, kteří jej slyšeli. ,Leonard žije!‘ říkali jeden po druhém.“

Leonard Norman Cohen (21. září 1934 Montréal – 7. listopadu 2016 Los Angeles) byl kanadský hudebník, básník, romanopisec a kreslíř. Již během univerzitních studií vydal v roce 1956 svoji první sbírku básní. Vedle poezie mu během šedesátých let 20. století vyšly také dva romány. První byl kritikou přijat dobře, druhý však kvůli jeho obsahu zaměřenému na sexuální témata kritika příliš dobře nevnímala. Nedlouho po vydání druhého románu se začala rozvíjet jeho pěvecká kariéra. Hudbě se sice věnoval již dříve, avšak ne s takovou intenzitou. Jeho hudební kariéra mnohonásobně překryla Cohenovy původní spisovatelské aktivity. Přesto i po vstupu do hudebního průmyslu pokračoval ve tvorbě básní, avšak již ne tak často jako předtím.
Hudebně jsou Cohenovy první písně založeny na folkové hudbě (melodie i nástroje). Od začátku sedmdesátých let prokazovala jeho tvorba vliv různých druhů popu a kabaretní hudby. Počínaje osmdesátými lety začal zpívat hlouběji podporován ženskými doprovodnými vokály. Cohenovy písně jsou často citově vážné a lyricky složité. Vlastní jsou mu metafory a jiné básnické prostředky, odlišné od obvyklé písňové tvorby. V jeho dílech se často objevují témata náboženství, izolace a složitých mezilidských vztahů.
Přestože byl Cohen původem Žid, od sedmdesátých let se věnoval také buddhismu. On sám se však za buddhistu nikdy nepovažoval a tvrdil, že se mu věnoval pouze kvůli tomu, aby si dal do pořádku svůj zmatečný život. Během své dlouhé kariéry získal Cohen mnoho ocenění, od uvedení do různých síní slávy (například Rock and Roll Hall of Fame) přes výroční ocenění (Grammy) až po nejvyšší kanadské civilní vyznamenání, Řád Kanady. Cohenova hudba inspirovala i ostatní písničkáře a objevila se ve více než stovce coververzí. Jeho písně rovněž hudebně doprovodily mnoho filmů či televizních seriálů.

Zdroj: Wikipedia

Leonard Cohen
Zdroj: ČT24/musicweek.com