Když Kryl a Hutka zpívali v Polsku, protože doma nesměli. Wroclaw připomíná legendární událost

Události: Před třiceti lety zpívali v už svobodné Wroclawi čeští autoři (zdroj: ČT24)

V polské Wroclawi vrcholí o víkendu festival Pozor Češi!, který připomíná přehlídku nezávislé československé kultury ze začátku listopadu 1989. Tehdy na ní vystoupili i doma zakázaní umělci. Do Polska, kde už komunisté nebyli několik měsíců u moci, si je dorazily vyslechnout i stovky československých návštěvníků.

V listopadu 1989 bylo hlediště sálu wroclawského divadla přeplněné Čechy a Slováky, kteří si přišli poslechnout muzikanty, jejichž koncertování nebylo v Československu možné. Vedle Karla Kryla se jim představil mimo jiné Jaroslav Hutka.

„Na pódiu se sešli lidé jak z Československa, tak exilu. V takhle silné sestavě jsme nebyli desetiletí,“ vzpomíná Hutka na legendární koncert. Ve Wroclawi si teď zahrál znovu.

Polsko už mělo v listopadu 1989 první nekomunistickou vládu. „Společně jsme bojovali proti komunismu. A to wroclawské setkání bylo pro nás, pro Poláky, takovým završením, finálem fungování Polsko-československé solidarity,“ shrnul pořadatel tehdejšího festivalu Jaroslaw Broda.

Do Wroclawi se tehdy snažily dostat tisíce Čechoslováků, podařilo se to jen stovkám, které celníci nezastavili na hranicích. Například disidentka Petruška Šustrová zamířila na festival letadlem přes Varšavu. „Chodíte po městě, ptáte se na cestu lámanou češtinou a polštinou. A cizí lidé vám na ulici veřejně říkají: Neboj se, u vás taky komunismus padne,“ připomněla Šustrová s odkazem na atmosféru v tehdy už nekomunistickém Polsku.

Wroclawskou přehlídku později nazval Václav Havel předehrou k sametové revoluci, která začala o dva týdny později. Naděje na změnu byla tehdy i kvůli událostem v Německu všudypřítomná. S nadějí se loučil s publikem také Kryl, který žil od konce šedesátých let v Německu: „Na shledanou v Československu!“