Komiksodějky se vypořádají s muži i princeznami

Komiksodějky představují české autorky komiksů (zdroj: ČT24)

Toy_Box, Lela Geislerová nebo Lucie Lomová jsou už dobře zapsaná jména komiksových autorek. Zdaleka ale nejsou jediné. Nová publikace chce ukázat, že tomuto umění, jehož převládajícími tvůrci jsou muži, se v Česku věnuje i řada kreslířek a scenáristek. Ve sborníku Komiksodějky se jich představuje jednadvacet.

Když před téměř deseti lety vyšel almanach současného českého komiksu, byly v něm zastoupeny jen tři ženy. To Tereze Drahoňovské a Štěpánce Jislové přišlo málo. V roce 2015 se připojily k původně britské skupině Laydeez do Comics a založily její českou pobočku.

Komiksodějky
Zdroj: Albatros

„Je opravdu velkou událostí, že česká odnož vydala knihu. To je úspěch pro všechny ženy zapojené v Laydeez do Comics,“ oceňuje Nicola Streeten, zakladatelka této iniciativy podporující podle názvu ženy, které dělají komiks. 

V  publikaci s ironicky růžovým obalem je zastoupeno jednadvacet autorek, které se účastnily komiksových sympozií pořádaných právě českou Ladeez do Comics. „Může to pro ně být první krok k tomu, aby začaly vystavovat, vydávat komiksy,“ říká o těchto setkáních Štěpánka Jislová. 

„Ve sborníku najdete výsledky našich prvních tří sympozií. Každý příběh je opravdu jiný, ať už jde o autobiografii, nebo vymyšlený příběh,“ doplňuje Tereza Drahoňovská. Komiksové tvůrkyně měly za úkol tvořit na zadaná témata, například gender, žena 2:0 nebo princezny. „Pro nás bylo důležité, aby tato témata byla do určité míry introspektivní, protože nás zajímá, jak autorky tvoří i jak to prožívají,“ vysvětlila Jislová.

Komiksy v publikaci doplňují také rozhovory s kreslířkami a studie „komiksologa“ Tomáše Prokůpka.