Bez Věry Bílé, zato s Gitanou. Romská kapela Kale se vrací na pódia

Kale se vrací na pódia, s novou zpěvačkou (zdroj: ČT24)

Kapela Kale vystupovala kdysi po celém světě, pak se však její úspěch vytratil. V poslední době se snaží o návrat na koncertní pódia. Romští muzikanti připomínají své nejslavnější skladby, spojené především s někdejším působením Věry Bílé, představují nicméně i nové písně. Nová je i spolupráce ze zpěvačkou Gitanou.

Člověk prý nemůže hrát romskou hudbu, pokud nevede tradiční život Romů. Členové skupiny Kale hrají a zpívají tak dlouho, kam jim sahá paměť. Inspirací k jejich písním jsou jim vlastní zážitky. „Jsou o lásce, o smrti, o tom, co prožívají běžní Romové,“ shrnují hudebníci sdělení svých skladeb.

Každý svou cestou

A zažili toho opravdu hodně. Nejvíc je proslavila spolupráce se zpěvačkou Věrou Bílou. Hráli spolu čtrnáct let. Společně vystupovali v koncertních sálech a klubech celé Evropy i Severní Ameriky. Zahrát si mohli dokonce ve slavné newyorské Carnegie Hall, Věra Bílá ale začala z velkých vystoupení couvat a společná slibná kariéra se rozpadla. „Šli jsme si každý vlastní cestou,“ komentuje odchod Bílé z Kale v roce 2005 baskytarista Emil „Pupa“ Miko.

O obnovení spolupráce už Věra Bílá příliš nestála. Po pádu na dno, v němž svou roli sehrály osobní tragédie i závislost na hracích automatech, ohlásila na březen letošního roku comeback s jinými muzikanty. Před publikum chtěla opět předstoupit v doprovodu zpěváka Jana Bendiga a bývalého člena kapely Kale Milana Kroky. Pár dní před hudebním návratem ale nečekaně zemřela.

Srovnávání s Věrou Bílou? Chápu to

Novým ženským hlasem skupiny se nedávno stala slovenská zpěvačka Adriana Dráfiová alias Gitana. „Jsou to velcí frajeři, hvězdy hollywoodského formátu, kteří reprezentovali českou a slovenskou kulturu po celém světě,“ považuje prý koncertování s Kale za obrovskou poctu.

Porovnávání s Věrou Bílou Gitanu podle jejích slov nepřekvapuje. „Očekávala jsem, že to lidé budou dělat, a nemám z toho špatný pocit. Nedostala jsem negativní komentáře, jen někteří litují, že už v Kale není, což plně chápu.“ 

Gitana s Kale za sebou mají zatím jen několik společných koncertů, naposledy v sobotu v pražském Jazz Docku.