Dostřílel jste, pane Andersone? Matrix ovládne kina i počtvrté

Sérii Matrix doplní čtvrtý film (zdroj: ČT24)

„Dokud bude Matrix existovat, nikdy nebude lidstvo svobodné.“ A podle posledních informací Matrix existovat bude. Šéf produkční společnosti Warner Bros. Pictures tento týden fanouškům dystopické ságy oznámil, že se chystá pokračování. Čtvrtý díl zatím oficiálně nemá stanovené datum uvedení do kin, známo ani není, o čem vlastně bude.

Producenti ale prozradili, že příběh o světě ovládaném stroji se vrací s klíčovými postavami. Nea a Trinity budou i v plánovaném pokračování hrát Keanu Reeves a Carrie-Anne Mossová.

A za filmem bude stát i další silné jméno: Lana Wachowská, která se svou sestrou (tehdy ještě jako bratři) režírovala už předchozí tři díly, k nimž psaly také scénáře.

„Lana je skutečná vizionářka. Ohromně nás těší, že se chopila scénáře, režie i produkce této nové kapitoly pro svět Matrixu,“ pochvaloval si ve vyjádření pro BBC ředitel Warner Bros. Toby Emmerich. Další podrobnosti známé nejsou, včetně možné zápletky a způsobu, jakým děj nového dílu díl naváže na konec trilogie.

Řada myšlenek o naší realitě, které jsme s Lilly rozvíjely před dvaceti lety, je dnes ještě relevantnější. Jsem moc šťastná, že se tyto postavy vrací do mého života.
Lana Wachowská
pro BBC

Nečekaný hit závěru tisíciletí

Úvodní snímek v roce  1999 odhalil, že lidé jsou uvězněni v simulované realitě a že je pomocí uměle vytvořené iluze využívají stroje, které ve skutečnosti planetu ovládají. Film zaujal také díky počítačovým efektům a výtvarnému zpracování, získal Oscary za střih, zvuk, vizuální i zvukové efekty. 

První Matrix a jeho dvě pokračování, která měla obě premiéru v roce 2003, vynesly na tržbách v přepočtu více než 37 miliard korun. Matrix „čtyřka“ by se měl začít chystat na začátku příštího roku.