Zemřel herec Peter Fonda. Hrál v Bezstarostné jízdě, v mládí byl na „tripu“ s Beatles

Ve věku 79 let zemřel americký herec Peter Fonda. S odkazem na rodinu o tom informovala agentura Reuters. Herec trpěl rakovinou plic. Proslul zejména díky roli motorkáře Wyatta ve snímku Bezstarostná jízda.

Peter Fonda byl synem herce Henryho Fondy, bratrem herečky Jane Fondové a otcem herečky Bridget Fondové. Jeho dětství nebylo příliš šťastné: matka spáchala sebevraždu, když mu bylo deset let. Peter také utrpěl vážný úraz, když se omylem střelil do břicha. Operaci nakonec přežil.

Velice obdivoval práci svého otce a vydal se v jeho šlépějích. Po studiích na Nebraské univerzitě, kde kromě Petera a Henryho Fondy získal vzdělání také Marlon Brando, sehnal práci na Broadwayi, brzy se však vydal do Hollywoodu, kde ponejprve ztvárňoval romantické role.

Vím, jaké je to být mrtvý

V 60. letech Fondu oslovily hodnoty hnutí hippies. Protestoval proti válce ve Vietnamu a experimentoval s drogami. Slavná historka se váže ke společnému dýchánku se členy kapely Beatles, které navštívil v roce 1965, když v Los Angeles pauzírovali během amerického turné.

John Lennon a George Harrison se rozhodli zopakovat svou předchozí intoxikaci diethylamidem kyseliny lysergové (LSD). Tentokrát se k nim přidal i Ringo Starr. Zúčastnili se také členové kapely The Byrds, spousta děvčat a právě Peter Fonda.

Peter Fonda na konci 60. let
Zdroj: ČTK/AP

Georgi Harrisonovi se během „tripu“, jak se stav změněného vědomí slangově nazývá, udělalo zle: bál se, že umře. „Vím, jaké je to být mrtvý,“ řekl tehdy Fonda Harrisonovi s odkazem na své zranění a operaci, při níž byl de facto mrtvý, přičemž se jal společnosti ukazovat své jizvy po kulce.

„Řekl jsem mu, že se nemá čeho bát a že jediné, co musí udělat, je relaxovat. Řekl jsem, že vím, jaké je to být mrtvý, protože když mi bylo deset let, omylem jsem se střelil do břicha a moje srdce přestalo třikrát bít, když jsem ležel na operačním stole, protože jsem ztratil tolik krve,“ vzpomínal Fonda.

Lennonovi se tento způsob utěšování nepozdával, pročež se ohradil. „Kdo ti nasadil tyhle věci do hlavy? Mám z tebe pocit, jako bych se nikdy nenarodil,“ řekl Fondovi. Konverzace nicméně podnítila rozezleného Lennona k sepsání textu k písni She Said, She Said z desky Revolver.

Bezstarostná jízda

Květinový životní styl definoval i Fondovu hereckou kariéru. V roce 1967 byl obsazen do příznačně pojmenovaného filmu The Trip. Scénář, který si vytknul ambici převést zážitek s LSD na stříbrné plátno, napsal Jack Nicholson. S ním si Fonda spolupráci zopakoval v Bezstarostné jízdě (Easy Rider). Třetí výraznou postavu zahrál Dennis Hopper.

Fonda se podílel na scénáři snímku, za který Hopper, který film režíroval, získal na festivalu v Cannes ocenění za nejlepší debut. Na cenu Americké akademie byl nominován i Nicholson. Ač si sošku pro nejlepšího vedlejšího herce neodnesl, snímek pro jeho kariéru znamenal průlom. 

Bezstarostná jízda pojednává o dvou mužích (Fonda a Hopper), kteří se za doprovodu hudby Jimiho Hendrixe, The Byrds či Steppenwolf vydávají na svých motorkách značky Harley-Davidson z Los Angeles do New Orleans na karneval. Snímek, který přesvědčivě líčí, ne-li „navozuje“ svobodomyslné ideály revoltující generace, se brzy stal kultovní záležitostí, která výrazně ovlivnila hollywoodskou kinematografii konce 60. a 70. let.

Peter Fonda ve filmu Bezstarostná jízda
Zdroj: ČT

Easy Rider společně s „noirovkou“ Arthura Penna Bonnie a Clyde či snímkem Absolvent, v kterém hlavní roli ztvárnil Dustin Hoffman, stojí na počátku Nového Hollywoodu, období americké kinematografie, kterému se někdy také říká Americká nová vlna.

Filmová studia se částečně přeorientovala na kontrakulturní generaci, když dala prostor méně ortodoxně uvažujícím tvůrcům a uvědomila si, že peníze lze vydělat i nízkorozpočtovými snímky.

Dobře lze fenomén pochopit na příkladu revizionistických westernů, které přehodnocují mýtus Divokého západu – klasickým dílem nové americké vlny je kovbojka Sama Packinpaha Divoká banda (Wild Bunch, 1969).

Ostatně, když Peter Fonda v roce 1971 režíroval svůj první film, rozhodl se rovněž pro westernový žánr. Podle scénáře skotského autora Alana Sharpa natočil hippie western The Hired Hand (překládá se jako Muž na výpomoc či Návrat domů). I toto dílo boří klišé, jimiž se vyznačují mnohé westerny klasického Hollywoodu.

Uleeovo zlato

Vedle Bezstarostné jízdy byl Peter Fonda nominován na Oscara za snímek Uleeovo zlato z roku 1997. Ze nejlepší herecký výkon v dramatu Victora Nuneze si nakonec odnesl cenu Zlatý glóbus. Letos Fonda dostal cenu za celoživotní dílo na Mezinárodním filmovém festivalu Febiofest, kvůli zdravotním potížím ale do Prahy nedorazil.

Herecké umění Petera Fondy lze sledovat také ve filmech Two people (1973), Open Season (1974), Race with the Devil (1975), Outlaw Blues (1977), Peppermint-Frieden (1983), Hawken's Breed (1987) či Wooly Boys (2001), kde ztvárnil ústřední postavy. Tři filmy sám režíroval: již zmíněný film The Hired Hand (1971), dále Idaho Transfer (1973) a Wanda Nevada (1979).