Druhé Ďáblovo stádo přiwabilo Nohavicu

Praha - Před dvěma lety se sešel Wabi Daněk se svými hudebními přáteli v horském srubu a v improvizovaném studiu natočili poctu trampům. Totéž si nyní zopakovali v jedné posázavské hospodě, kam přizvali i Jaromíra Nohavicu. Společně odvyprávěli trampské Příběhy písní i v jazyce rokenrolu, country a bluesové melancholie. Pokračování projektu Ďáblovo stádo vyjde digitálně 10. října, na desce pak v polovině listopadu.

Wabi Daněk a Ďáblovo stádo podruhé (zdroj: ČT24)

„Jednou je nikdy, dvakrát je občas,“ uvedl k pokračování Wabi Daněk, který se představí nejen jako interpret, ale i textař. „Příběhy písní vás překvapí neotřelým a melancholičtějším pojetím odrhovačky jako Jesse James, country rokenrolem o vraždě ze žárlivosti, zprostředkují atmosféru neworleanského pohřbu, zavedou vás k močálům do St. Louis i k břehům irských jezer,“ slibují tvůrci.

K nim patří také písničkář Jaromír Nohavica. Ke Stádu se připojil písní Partyzán, kterou přetextoval už v osmdesátých letech, nahrána ale byla až letos. Její autorkou je ruská šlechtična Anna Marly, která musela před režimem uprchnout z vlasti. Jako jedna z prvních písničkářek hrávala na kytaru v ulicích Paříže a její Píseň partyzánů se během válečných let stala hitem pravidelně vysílaným na BBC, dokonce neměla daleko do toho stát se po válce francouzskou hymnou.

Příběhy nejen této písně sepsal ve stejnojmenné knize hudební publicista Michal Bystroň, třetí díl o skladbách z alba vyjde nedlouho po něm. Stručná historie je také součástí bookletu. S Ďáblovým stádem je od počátku spojená i písničkářka Radůza. Tentokrát si k otextování zvolila námořnický zpěv Shenandoah a satiru Tam za Cukrovou horou, která je známější coby Werichovo Za mořem piva. Na albu se objeví i texty z pera Františka Vrby, Josefa Škvoreckého s Lubomírem Dorůžkou či Ivo Fischera.

Muzikantskou sestavu na novince tvoří kytarista Josef Štěpánek, bubeník David Landštof, baskytarista Jan Lstibůrek, hráč na varhany Hammond Jan Kořínek, saxofonista a klarinetista Bedřich Šmarda a trombónista Štěpán Janoušek spolu s vokální skupinou Skety, slavící mimochodem nedávno úspěch na rakouském soutěžním festivalu uskupení a cappella.

Příběhy písní pokřtí Wabi a Ďáblovo stádo 13. listopadu v pražském Švandově divadle. V digitální podobě budou k poslechu už od 10. října.