„Dříve jsme s Rumunskem sousedili, dnes ho neznáme.“ Změnit to chce Měsíc autorského čtení

Petr Minařík: Rumunsko je nám v mnohém podobné (zdroj: ČT24)

Tři desítky rumunských spisovatelů a spisovatelek pozvali do Česka pořadatelé Měsíce autorského čtení. Největší literární festival ve střední Evropě začíná v pondělí večer v Brně. Jako první v divadle Husa na provázku vystoupí historik, literát a bývalý rumunský ministr zahraničí Adrian Cioroianu, po něm bude číst český básník Tomáš Přidal.

„Rumunsko je země, která je v mnohém podobná, má podobnou postkomunistickou zkušenost jako my, ale přesto je to země pro nás neznámá,“ uvažuje programový ředitel Petr Minařík. „Přitom je kousek od nás, kdysi za první republiky jsme s Rumunskem sousedili, takže proto jsme si říkali, že by si Rumunsko zasloužilo pozornost, a jak lépe poznat nějakou zemi než přes literaturu, to je stará známá pravda,“ poznamenal.

Program klade důraz na středoevropský rozměr přehlídky. „Česká kotlina je uzavřená hodně do sebe. My se víc zajímáme o to, co se děje v Berlíně, v Londýně nebo v New Yorku, ale o tom, co se děje ve Varšavě, v Bratislavě nebo v Budapešti nemáme žádnou představu nebo jen velmi malou, a to mluvím i o znalcích. O Bukurešti nemluvě,“ míní Minařík.

Autoři se po Brně představují v Košicích, Ostravě, Vratislavi a Lvově

„Současná rumunská literatura je ve stejně dobré kondici jako tamní film, jen o tom nevíme, protože nám chybí překlady. Tamní kultura, stejně jako celá země, jsou pro nás stále jakoby zahaleny v tajemném hávu, to chceme změnit,“ doplňuje Renata Obadálková z programového týmu.

Podle pořadatelů se podařilo sestavit reprezentativní výběr rumunských autorů. „Bylo leckdy těžké je přesvědčit, že mají pět dní strávit ve vlacích a autobusech po cestě střední Evropou, ale nakonec se to podařilo a jsme spokojeni,“ doplnila Obadálková. Přijede také rumunsky píšící moldavský prozaik Dumitru Crudu nebo básnířka Ana Blandianová.

Měsíc autorského čtení vznikl v Brně v roce 2000. „Rozhodně jsme tenkrát nepředpokládali, že se akce udrží 20 let, že získá zahraniční linii, která každoročně program obohatí o 31 autorů z jedné hostující země, a že se rozšíří do pěti měst a čtyř zemí,“ upozornil ředitel festivalu Pavel Řehořík z brněnského nakladatelství Větrné mlýny. Autoři se totiž postupně po Brně představují v Košicích, Ostravě, Vratislavi a Lvově.

„Festival zahrnuje dvě hlavní programové linie: jedna z nich, domácí, reprezentuje literaturu pořadatelských zemí, druhá písemnictví země, která je v daném roce čestným hostem,“ popsal Řehořík. V každém městě se tak během měsíce představí přes šedesát spisovatelů a spisovatelek. Celkem festival nabídne přes 300 čtení a k tomu další doprovodný program.

Z českých autorů v Brně vystoupí například David Zábranský, Pavel Kolmačka, Tereza Semotamová, Miloš Doležal, Aleš Palán nebo Pavla Horáková. Ze svých textů bude číst i Ján Sedal, někdejší herec HaDivadla, který loni utrpěl po útoku nepříčetného muže vážná zranění a několik měsíců strávil v nemocnici.