Smashing Pumpkins v Praze ukázali, že ještě umí rozmlátit dýně

Smashing Pumpkins koncertovali v Praze (zdroj: ČT24)

Po osmi letech se do Prahy vrátili Smashing Pumpkins. Americká kapela nabídla zaplněnému sálu Fora Karlín dvouapůlhodinovou show se starými hity i novými písněmi. Do Česka skupinu zavedlo turné ke třiceti letům na hudební scéně.

Koncert zahájili Smashing Pumpkins skladbou Soma z alba Siamese Dream z roku 1993, které bylo pro kapelu průlomové. V devadesátých letech se parta z Chicaga zařadila k hlavním představitelům grunge a alternativní hudby. Byla srovnávána s formacemi jako Nirvana, Soundgarden nebo Pearl Jam. Prodala miliony desek a získala dvě ceny Grammy.

Na výroční turné vyrazily „rozmlácené dýně“ téměř v původní sestavě. Kromě frontmana Billyho Corgana se vrátil i kytarista James Iha a bubeník Jimmy Chamberlin. Zahráli šestadvacet písní ze svého třicetiletého repertoáru. Včetně songů z loňského alba Shiny And Oh So Bright.

„Bylo to jako nasednout na kolo, prostě jsme se vrátili zpátky k tomu, co jsme dělali. Nepřišlo mi, že uteklo šestnáct nebo sedmnáct let,“ popisoval nahrávání desky Corgan. Byl to on, kdo obnovení kapely, která se na přelomu milénia rozpadla, inicioval.  

S Českem mají Smashing Pumpkins dobré vztahy nejen díky koncertům a dostatku fanoušků. Corgan si také nechal na míru upravit studiovou techniku od českého výrobce kytarových efektů Antonína Salvy.